Ajax speelt wedstrijden in De Kuip nog drie jaar zonder supporters

Ajax-fans zijn stil na de 5-1 van PEC Zwolle tijdens de bekerfinale.
Ajax-fans zijn stil na de 5-1 van PEC Zwolle tijdens de bekerfinale. Foto ANP / Olaf Kraak

Bij wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax in Rotterdam zijn ook de komende drie jaar geen uitsupporters welkom. Dat heeft Ajax besloten na de onregelmatigheden tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle in de Kuip.

Update 22.38 uur: Voor de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb staat het nog niet vast dat er de komende jaren geen Ajax-supporters naar De Kuip komen tijdens de klassieker. Dat meldt de NOS. Aboutaleb wil eerst met de partijen om tafel zitten. De Amsterdamse burgemeester Van der Laan noemde het besluit van Ajax begrijpelijk.

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax #Ajax gaat ook de komende drie jaar zonder uitsupporters naar de wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax in Rotterdam. http://t.co/JKxC9whZkJ

Supporters van Ajax gooiden zondag vuurwerk op het veld, waardoor de bekerfinale tussen de Amsterdammers en PEC Zwolle (die met 5-1 voor PEC eindigde) tijdelijk werd stilgelegd. Tientallen arrestaties volgden. Vierhonderd Ajax-supporters mogen bovendien niet naar de competitiewedstrijd tegen Heracles in Almelo aanstaande zondag, zo werd gisteren besloten na overleg met OM, politie en gemeente. Ajax wordt dan waarschijnlijk kampioen.

Behalve dat er vuurwerk op het veld werd gegooid, werden ook vernielingen aangebracht in De Kuip. Feyenoord schat de totale schade op ongeveer zestigduizend euro. Zoals de reglementen voorschrijven, krijgt Ajax de rekening. De club gaat het proberen te verhalen op de daders.

Er mogen al vijf jaar geen supporters mee naar uitwedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Tot het verbod werd besloten toen supporters van beide clubs slaags raakten tijdens een wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord in 2009. Na dit seizoen zou er weer overleg volgen tussen de gemeentes Rotterdam en Amsterdam, beide clubs en supportersverenigingen en de KNVB over het al dan niet opheffen van het verbod.