Vierhonderd Ajax-fans niet welkom bij wedstrijd in Almelo

Vuurwerk op het veld voor het doel van Kenneth Vermeer (L) van Ajax tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle in De Kuip.
Vuurwerk op het veld voor het doel van Kenneth Vermeer (L) van Ajax tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle in De Kuip. Foto ANP / Olaf Kraak

Ongeveer vierhonderd fans die bij de bekerfinale dit weekend in het vak zaten vanwaaruit vuurwerk werd gegooid zijn zondag niet welkom bij Heracles - Ajax. Dat heeft de club in samenspraak met de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Amsterdam besloten.

De wedstrijd in Almelo wordt hoogstwaarschijnlijk de kampioenswedstrijd voor de Amsterdammers: Ajax heeft aan één punt voldoende.

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax Spoedoverleg Amsterdamse Driehoek en Ajax. http://t.co/xYgodfaXST

Ajax schrijft dat “uit eerste politieonderzoek blijkt dat het vuurwerk dat op het veld terecht is gekomen te herleiden is tot de groep in dit vak”. Daarom is besloten alle supporters die in dat vak zaten, te weren. Bovendien wordt de toegang Ajax-supporters opnieuw ontzegd als er zondag ongeregeldheden ontstaan. Supporters mogen dan niet naar de slotwedstrijd Ajax - NEC. Om niet alle fans te treffen gaat een eventuele huldiging zondag wel gewoon door.

In de verklaring staat verder:

“De komende periode wordt gebruikt om door te kunnen pakken in het opleggen van adequate maatregelen tegen hooliganisme. (…) Om niet alle Ajax-supporters onder de kleine groep hooligans te laten lijden, hebben de Driehoek en Ajax besloten om een mogelijke huldiging van Ajax op 27 april door te laten gaan.”

Schade in de Kuip naar schatting 60.000 euro

De schade in de Kuip is geraamd op 60.000 euro. Dit bedrag wordt - zoals de reglementen voorschrijven - bij Ajax in rekening gebracht, maar de club zal proberen de kosten op de veroorzakers te verhalen.

Ajax verloor dit weekend de bekerfinale met 5-1 van PEC Zwolle. Al na enkele seconden werd de wedstrijd stilgelegd vanwege grote hoeveelheden vuurwerk die het veld op werden gegooid. Na de 1-0 van Ricardo van Rhijn werd een nieuwe lading vuurwerk op het veld geworpen en werd het duel andermaal gestaakt.