Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Scheikunde

OPCW: 86 procent van alle chemische wapens weg uit Syrië

Een Amerikaans schip dat is uitgerust om chemische wapens uit Syrië te neutraliseren, in de Spaanse haven Rota.
Een Amerikaans schip dat is uitgerust om chemische wapens uit Syrië te neutraliseren, in de Spaanse haven Rota. Foto AP/Alfonso Perez

De Syrische regering heeft opnieuw een partij chemische bestandsdelen van gif- en zenuwgas afgeleverd in de havenstad Latakia, waarna de chemicaliën vandaag op schepen zijn geladen en naar internationale wateren zijn gebracht. Dat heeft hoofd van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) Ahmet Üzümcü gezegd.

In totaal is nu ruim 86 procent van alle chemicaliën uit Syrië verwijderd. De OPCW heeft een deadline gesteld op 30 juni voor de verwijdering en vernietiging van het Syrische gifgasarsenaal. Syrië heeft al meerdere deadlines gemist, maar beweert dat het land de uiteindelijke datum van 30 juni zal halen.

Het gifgas wordt met westerse vrachtschepen weggehaald uit Latakia. Uiteindelijk moet het worden overgeheveld naar de Cape Ray, een Amerikaans schip met een speciale uitrusting aan boord om de chemische wapens op open zee onschadelijk te maken.(Novum)