Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Free Record Shop Nederland is opnieuw failliet en sluit alle winkels

Een winkel van Free Record Shop in Amersfoort, vlak na de bekendmaking van de doorstart, vorig jaar.
Een winkel van Free Record Shop in Amersfoort, vlak na de bekendmaking van de doorstart, vorig jaar. Foto ANP/Jeroen Jumelet

Alle Nederlandse winkels van Free Record Shop sluiten de deuren. Aanleiding is het faillissement van Fresh Entertainment Nederland BV, het moederbedrijf achter de Nederlandse winkels van Free Record Shop. Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank waar het bankroet werd uitgesproken tegenover persbureau Novum.

Door het sluiten van de nog resterende 36 winkels in Nederland verdwijnen 55 voltijds en 35 deeltijdbanen. In augustus vorig jaar meldde Free Record Shop een doorstart te gaan maken met 47 van de 141 Nederlandse winkels nadat de platenwinkel in mei 2013 faillissement aanvroeg.

Dat bankroet was toen volgens oprichter en eigenaar Hans van Breukhoven te wijten aan de tegenvallende resultaten. Ook de pakweg zeventig winkels in België werden bij deze doorstart overgenomen.

De nieuwe eigenaar van Free Record Shop werd Fresh Entertainment, dat voor driekwart in handen was van investeringsmaatschappij ProCures. De rest bleef eigendom van Van Breukhoven. Vorige maand kondigde FRS nog aan zijn strategie te veranderen; het bedrijf wilde zich als outlet gaan richten op de verkoop van grote restpartijen van cd’s en dvd’s.

‘Markt is sterk gekrompen’

Reden dat het bedrijf vandaag alsnog failliet ging is dat “de markt voor fysieke entertainmentproducten wederom sterk is gekrompen”. ProCures, de eigenaar van de Free Record Shop, verwacht daarnaast niet dat de markt weer zal aantrekken. Het faillissement van de Belgische tak van Free Record Shop, eind vorig jaar, heeft dit effect versterkt.

De Belgische keten ging vorig najaar al voor de tweede maal failliet. Een reddingspoging met de Britse investeerder Hilco liep begin dit jaar op niets uit, waarna de 67 winkels in België hun deuren sloten.

Fresh Entertainment Nederland wilde vanmiddag niet reageren op het faillissement en de oorzaak daarvan. De curator van de winkelketen, Rob Boers, was niet beschikbaar voor een reactie zo schrijft Novum.

Free Record Shop had omzet van half miljard

Het bedrijf van oprichter Hans Breukhoven kampt al jaren met financiële problemen, ontstaan door “de veranderende markt en de niet herstellende economie”. Het bedrijf is ontstaan uit een platenzaak van Breukhoven, die hij in 1971 oprichtte in Schiedam. De zaak groeide uit tot een grote keten met 350 winkels in de Benelux en Scandinavië met een jaaromzet van ruim 500 miljoen euro.

Mede door mislukte avonturen in Scandinavië gaat het sinds een jaar of zes slecht. Breukhoven trad in november 2012 terug uit het dagelijks bestuur van Free Record Shop. Hij ontkende toen tegenover het Radio 1-journaal dat de zaak een zinkend schip was.

Peter Zantingh werkte jaren bij de Free Record Shop. Hij schreef een herinnering naar aanleiding van het faillissement van de keten.