150 kaarten Heracles - Ajax ongeldig - alle bezoekers gefouilleerd

Zo’n 100 tot 150 kaarten voor het duel tussen Heracles en Ajax komend weekend zijn geblokkeerd. Het gaat om tickets van Ajax-supporters die betrokken zouden zijn bij het vuurwerkincident tijdens de bekerfinale, afgelopen zondag. Daarnaast worden alle bezoekers gefouilleerd.

Vuurwerk op het veld voor het doel van Ajax tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle in De Kuip. Scheidsrechter Bas Nijhuis moest de wedstrijd stilleggen. Foto ANP / Olaf Kraak

Zo’n 100 tot 150 kaarten voor het duel tussen Heracles en Ajax komend weekend zijn geblokkeerd. Het gaat om tickets van Ajax-supporters die betrokken zouden zijn bij het vuurwerkincident tijdens de bekerfinale, afgelopen zondag. Daarnaast worden alle bezoekers gefouilleerd.

Dat besluit nam de gemeente Almelo vanmiddag in samenspraak met het bestuur van Heracles. Ook worden extra stewards ingezet en is er meer cameratoezicht naar aanleiding van het afgestoken vuurwerk. Normaal gesproken worden bezoekers bij Heracles steekproefsgewijs gefouilleerd, aanstaande zondag iedereen. “Ook supporters van Heracles en mensen op de eretribune”, zegt een woordvoerder vanmiddag tegen persbureau Novum.

Met camera’s wordt nu het hele stadion in de gaten gehouden, omdat sommige Heracles-fans hun toegangskaart hebben verkocht aan Ajacieden. Dat is volgens de gemeente geen probleem, zolang de supporters maar gemoedelijk met elkaar omgaan. “Er is geen reden tot zorgen omdat de twee clubs geen rivaliserende groepen hebben”, aldus de woordvoerder.

Bekerfinale stilgelegd door massaal afsteken vuurwerk

Door het massaal afsteken van vuurwerk in De Kuip moest de bekerfinale tussen PEC en Ajax tijdelijk worden stilgelegd. Naar nu blijkt zijn de daders bij de club bekend, aldus de NOS. Het zou gaan om een groep van vierhonderd aanhangers. Na het incident maakten Ajax en burgemeester Eberhard van der Laan al duidelijk dat zij niet meer welkom zijn bij het uitduel.

Niet alleen grasveld vernield

Toch was een deel van de 485 verkochte uitkaarten bij deze groep terechtgekomen. De supporters wier kaarten nu ongeldig zijn verklaard, worden vandaag ingelicht. De kaarten worden niet opnieuw te koop aangeboden. Heracles heeft daarnaast de eigen supporters opgeroepen om geen kaarten aan te bieden.

De bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax moest dit weekend na vier minuten worden stilgelegd. Er werden grote hoeveelheden vuurwerk door een groep Ajax-supporters op het veld gegooid. Aanvankelijk stonden de Amsterdammers voor, maar na een onderbreking van een half uur stuntte PEC Zwolle door met 5-1 van Ajax te winnen. Trainer Frank de Boer verzocht zijn spelers na afloop van de wedstrijd om het desbetreffende vak niet te bedanken:

Twitter avatar ajaxlife Ajax Life De Boer droeg zijn spelers op om de ‘Ajaxvakken’ in De Kuip niet te bedanken. Aldus geschiedde. http://t.co/XYQTI9pj0M #pecaja #ajax

De schade is niet beperkt gebleven tot de grasmat van De Kuip. Ook toiletten, lampen en wasbakken zijn vernield. De schade wordt geschat op 60.000 euro. Persbureau Novum meldt dat de rekening via de KNVB bij Ajax terecht zal komen, waarna de club zal proberen om de schade op de verantwoordelijke supporters te verhalen. De KNVB heeft daarnaast het incident bij de aanklager betaald voetbal neergelegd.

Twitter avatar JanaTimmer Jana Timmer Vuurtjes stoken op de wc en alles slopen. Dat is nou 020. #kleuterniveau http://t.co/KK6Kupcbb6

Lees vandaag meer in NRC Handelsblad over voetbalgeweld in Nederland: ‘Geen greep op voetbalgeweld’

    • Philippus Zandstra