VS vermoeden gebruik van chloorgas in Syrië

Er zijn aanwijzingen dat in Syrië deze maand chloorgas is ingezet – een chemisch wapen dat voor het eerst ingezet werd door het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een vrouw in Kfar Zeita, die volgens activisten slachtoffer is geworden van een gifgasaanval.
Een vrouw in Kfar Zeita, die volgens activisten slachtoffer is geworden van een gifgasaanval. Foto Reuters / Stringer

Er zijn aanwijzingen dat in Syrië deze maand chloorgas is ingezet - een chemisch wapen dat voor het eerst ingezet werd door het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, volgens Reuters.

Momenteel wordt volgens het ministerie onderzocht of het regime van Assad daarachter zat. Gisteren zei de Franse president Hollande dat hij dezelfde vermoedens heeft. Hij benadrukte toen ook dat er nog geen hard bewijs voor is.

Een onderzoeksteam van Amerikanen en Britten kijkt momenteel in het bijzonder naar een aanval van 11 april op het stadje Kafr Zeita (zie kaart hieronder), waarbij volgens activisten chloorgas zou zijn gebruikt. Volgens hen werd het middel ingezet toen regeringstroepen de macht over het stadje leken te verliezen. Video’s die door de rebellen op internet zijn geplaatst, tonen mannen, vrouwen en kinderen die happen naar adem. Sindsdien zouden er nog twee andere gevallen zijn geweest waarbij chloorgas is ingezet.

Volgens een oppositieactivist gooiden regeringshelikopters bommen met het gas uit boven Kfar Zeita, zo’n 200 kilometer ten noorden van de hoofdstad Damascus. De staatstelevisie legde de schuld echter bij een aan Al-Qaeda gelieerde rebellengroep. Volgens dat bericht vielen er twee doden en meer dan honderd gewonden.

Chloorgas werd in 1915, tijdens de Eerste Wereldoorlog, voor het eerst als chemisch wapen ingezet door het Duitse leger, bij het Belgische Ieper. In het verdere verloop van die oorlog werd het vaker ingezet. Het gas tast de slijmvliezen en daarmee ook de luchtwegen en de longen aan, wat tot ademhalingsproblemen en verstikking kan leiden.

Het regime van Assad beloofde vorig jaar, na een vermeende gifgasaanval nabij Damascus, zijn chemische wapens te laten vernietigen. Die operatie loopt nog.