VN veroordelen etnische zuiveringen in Zuid-Soedan

De Verenigde Naties hebben vandaag “het gericht vermoorden van burgers op basis van hun etniciteit en nationaliteit” in Bentiu veroordeeld. De Zuid-Soedanese stad werd vorige week door antiregeringstroepen veroverd.

In de hoofdstad van de olierijke deelstaat Unity werden vorige week meer dan tweehonderd mensen vermoord die zich in een moskee hadden verschanst. De antiregeringstroepen zochten honderden buitenlandse mensen en Zuid-Soedanezen van de Nuer-stam en doodden hen in woningen, ziekenhuizen en een kerk. Sommige mensen “die worden geassocieerd met de oppositie” gebruikten een radiostation om haat te zaaien en riepen “mannen van één stam op om uit wraak seksueel geweld te plegen tegen vrouwen van een andere stam”, aldus de VN-missie in Zuid-Soedan.

Zuid-Soedan gaat gebukt onder een stammenstrijd tussen aanhangers van president Salva Kiir en zijn voormalig vicepresident Riek Machar. Volgens de VN zijn er nu al dagelijks “miljoenen mensen die honger hebben”. Veel mensen lijden aan ernstige ondervoeding. Honderdduizenden, vooral vrouwen en kinderen, zijn voor het geweld op de vlucht geslagen. (AP/Novum)