Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

‘Niet 85, maar meer dan 200 Nigeriaanse schoolmeisjes ontvoerd’

Er worden momenteel niet 85 Nigeriaanse tienermeisjes gegijzeld door moslimextremisten, maar 234. Dat zeggen hun ouders nu ze na een week eindelijk met de staatsgouverneur hebben kunnen spreken, volgens persbureau AP.

Afgelopen week, in de nacht van maandag op dinsdag, ontvoerden gewapende mannen een grote groep schoolmeisjes - in de leeftijd van 16 tot 18 jaar - in een school bij de plaats Chibok, in de staat Borno (zie kaart hieronder). Twee bewakers van het gebouw waar de meisjes overnachtten werden doodgeschoten, de meisjes werden daarna in vrachtwagens meegenomen.

In het gebied waren veel scholen toen al dicht vanwege de vele aanslagen, maar deze meisjes waren opgeroepen om examen te doen.

Dinsdag kwam naar buiten dat het om 100 meisjes zou gaan. Er was een klein aantal onderweg uit de vrachtwagen ontsnapt en tien meisjes, die opdracht van hun ontvoerders hadden gekregen om voor het eten te zorgen, wisten een dag later te ontkomen. Daarom werd sindsdien aangenomen dat er nog 85 meisjes gegijzeld waren.

Ouders spraken met gouverneur

Maar dat aantal ligt dus naar verluidt veel hoger. De reden dat het aantal van 234 vandaag, bijna een week na de ontvoering, pas naar buiten komt, is volgens AP dat de gouverneur van Borno zich onder militaire bewaking naar Chibok liet brengen na berichten dat lokale autoriteiten niet naar de ouders wilden luisteren.

De massale ontvoering is niet opgeëist, maar er bestaat een sterk vermoeden dat die het werk is van Boko Haram, een extremistische islamitische organisatie die zich verzet tegen onderwijs naar westers model - en bovendien in Borno opgericht is. De groep heeft het wel vaker op meisjes gemunt, die ze in veel gevallen misbruiken als seksslavinnen en laten koken.