Tientallen arrestaties bij bekerfinale - KNVB: vuurwerkwerpers opsporen

Vuurwerk op het veld voor het doel van Kenneth Vermeer (L) van Ajax tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle in De Kuip.
Vuurwerk op het veld voor het doel van Kenneth Vermeer (L) van Ajax tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle in De Kuip. Foto ANP / Olaf Kraak

De Rotterdamse politie heeft vandaag rondom de bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax zeker dertig mensen gearresteerd. Waarschijnlijk loopt dat aantal nog op. Nog voordat de wedstrijd was begonnen, waren zes arrestaties verricht.

De meeste mensen werden opgepakt vanwege bezit of gooien van vuurwerk, belediging of openbare dronkenschap, schrijft persbureau Novum. Een supporter had een mes bij zich. Vier arrestanten zijn aanhangers van Ajax en negen van PEC. De overige zestien fans zouden ‘neutrale voetbalfans’ zijn.

De situatie rondom De Kuip is volgens een politiewoordvoerder nu “redelijk gemoedelijk”. Wel was het even onrustig toen een groep Ajax-supporters het stadion verliet.

Daders ‘opsporen en bestraffen’

De directeur betaald voetbal van de KNVB, Bert van Oostveen, wil dat de Ajax-supporters die een paar minuten na aanvang van de wedstrijd vuurwerk op het veld gooiden, worden opgepakt. “Deze mensen horen niet in een voetbalstadion thuis”, reageerde hij op de site van de KNVB.

Hij vindt de gebeurtenissen van vanavond “zeer teleurstellend”. “De bekerfinale moet juist een voetbalfeest zijn.”

“We zullen de wedstrijd met de clubs en de lokale autoriteiten grondig evalueren. Ook gaan we er samen met de clubs alles aan doen de daders op te sporen en te bestraffen.”

Twitter avatar KNVB KNVB KNVB: onacceptabele start bekerfinale: http://t.co/88d3Z1mQzL

Het is nog onbekend hoe het de supporters gelukt is vuurwerkbommen De Kuip in te smokkelen. De verantwoordelijkheid voor de beveiliging van de finale ligt volgens de NOS bij de KNVB.

Historische overwinning voor PEC

PEC Zwolle boekte in de finale een historische zege op Ajax. Voor het eerst in de clubgeschiedenis wonnen de Zwollenaren de KNVB-beker. Ze waren met 5-1 veel te sterk voor de Amsterdammers.

Ajax-trainer Frank de Boer was na afloop van de wedstrijd diep teleurgesteld in zijn spelers en supporters. “De ploeg was afschuwelijk”, zei de oefenmeester zondag tegen SBS6. Het vuurwerk werpen van een aantal Ajax-fans veroordeelde hij als een “schandalige actie”.