Oud-journaallezer Frits Thors (104) overleden

Frits Thors, nieuwslezer bij het NTS-journaal van 1965 en 1972. In 2009 vierde hij zijn honderdste verjaardag. ANP

Voormalig nieuwslezer Frits Thors is overleden. De oud-presentator van het NTS en later NOS Journaal tussen 1965 en 1972 is 104 jaar oud geworden, maakte de NOS vanmiddag bekend . Thors is ook werkzaam geweest voor onder meer de Britse omroep BBC.

Thors begon zijn omroepcarrière in 1928 bij de AVRO. Na een onderbreking in de Tweede Wereldoorlog - Thors wilde tijdens de bezetting wegens gewetensbezwaren niet bij de publieke omroep blijven - ging hij aan de slag bij Radio Herrijzend Nederland. Een bekend fragment is onder meer zijn verslag met eigen filmcamera van de terugkomst. van de prinsessen Beatrix, Irene en Margriet in Nederland.

In 1946 introduceert Thors een aantal Britse en Nederlandse medewerkers van Radio Oranje aan het Nederlandse publiek:

Bekijk op het Amateurfilm Platform ook een filmpje waarin hij op basis van eigen beelden herinneringen ophaalt aan de oorlogsperiode en eerste bevrijdingsgeruchten.

    • Laura Klompenhouwer