Winkels Polare brachten samen 2,3 miljoen euro op

De schuldeisers verliezen fors op boekhandelketen Polare. Sommige winkels zijn heel goedkoop verkocht.

De zestien Polare-winkels die verkocht zijn hebben bij elkaar 2,3 miljoen euro opgebracht. Dat blijkt uit de curatorenverslagen die gisteren zijn gepubliceerd. Twee jaar geleden betaalde investeringsmaatschappij ProCures nog 3,5 miljoen voor de boekhandelketen.

In totaal heeft curator Kees van de Meent ruim 8 miljoen euro weten te verzamelen voor de schuldeisers. Nadat de rechter op 24 februari het faillissement van de keten had uitgesproken, is er nog 2,3 miljoen euro verdiend aan de verkoop van boeken in de winkels.

Verder hebben de verhuurders van de Amsterdamse winkelpanden aan de Kalverstraat en het Koningsplein 3,75 miljoen euro betaald om de huurcontracten te ontbinden. In de laatste weken voor het faillissement hoopte Polare op het sleutelgeld voor de Kalverstraat (1,25 miljoen euro) om het bedrijf overeind te kunnen houden.

Met de 8 miljoen kan curator Van de Meent nog niet de helft van de schulden van Polare aflossen. De drie grootste schuldeisers – ABN Amro, ING en boekendistributeur CB – hadden tezamen nog 21 miljoen euro te goed. CB heeft van de openstaande 10 miljoen ruim 6 miljoen afgeschreven. Toch is Van de Meent tevreden, „gezien de omstandigheden”.

Verder blijkt uit de verslagen dat Jan Bernard de Slegte, de vroegere eigenaar van boekhandelketen De Slegte, de merknaam voor 75.000 euro heeft teruggekocht. Twee jaar geleden fuseerde De Slegte met Selexyz, waaruit Polare ontstond. Onlangs heeft Jan Bernard de Slegte de acht Belgische vestigingen teruggekocht. Om die weer De Slegte te mogen noemen, moest hij de merknaam apart terugkopen.