Opinie

Passie & Adriaan

Youp

Afgelopen donderdag zag ik bij de EO een Volendammer als Jezus, een musicalnicht als Judas en een kale voetbalcommentator was Pontius Pilatus, plus een zekere Lieke van Lexmond die blije gelovigen interviewde die heel gedwee meeliepen met een handjevol christenen dat een lichtgevend kruis door mijn favoriete studentenstad Groningen zeulde.

Alles werd aan elkaar gepraat door de ongelovige Beau, die net als ik regelmatig een slap lachje niet kon onderdrukken. Zeker niet toen Jacques d’Ancona en Henny Huisman verbazing moesten mimen bij een snack-kar waar Jezus wat stokbroodjes voor zijn laatste avondmaal kwam scoren. Helemaal vrolijk werd ik op het moment dat die Lieke aan een mevrouw in een rolstoel vroeg: „Waarom loopt u mee?” De mevrouw gaf gewoon antwoord.

Waarom geen wonder?, dacht ik toen de invalide mevrouw aan het woord was. Waarom springt ze niet op uit haar rolstoel en huppelt ze weg over een Groningse singel, terwijl ze iets kraait over die wonderbaarlijke Jezus. Groningen zou dan meteen het nieuwe Lourdes zijn. Maar God had duidelijk geen zin. Het enige wat hij teruggaf was een mals regenbuitje. Waarschijnlijk om het commerciële schnabbelzootje een beetje op te frissen. Zijn zoon heeft mensen ooit voor minder uit de hal van de tempel geranseld. Wat een onzin.

Terwijl ik naar dit tenenkrommende amateurtoneel keek, dacht ik aan een andere gelovige. Aan bisschop Gijsen. Waar zal die arme viespeuk nu zijn? In de hemel, of brandt hij in de hel? Ik geloof zelf niet in die hiernamaalsonzin, maar de doorsnee rooms-katholiek wel en die moet in deze droeve dagen toch een fantasietje over de vrome Limburgse kinderpornograaf hebben. Wat vroeg Petrus hem toen hij zich in 2013 aan de hemelpoort meldde?

„Komt u de baas pijpen?” Dat lijkt mij een grappige vraag. Of iets over vieze plaatjes op zijn laptop. Of heeft vrome Jo niet eens een poging gedaan om de hemel binnen te komen? En wie komt hij in de hel allemaal tegen? Ik vrees meer katholieke geestelijken. Het barst daar natuurlijk van de roomse zwartrokken omdat ze stuk voor stuk allemaal aan onschuldige misdienaartjes hebben gezeten. Niet één uitgezonderd. En God is een soort Obama die alles heeft gezien en gehoord! En God is meedogenloos. Vooral omdat die murmelende papen namens hem allemaal hypocriete tekstjes op aarde hebben lopen kwelen. Juist daarom is God zo link en laat hij ze fikken in de hel. En als hij ze nu in allerhande kerken in de vieze geur van wierook massaal spijt ziet betuigen, wordt hij nog kwader. Katholikken schijnt hij ze te noemen.

Terwijl ik dit zat te bedenken, trok de stoet C-artiesten zingend over de Groninger Vismarkt. Ik zag Jezus met zijn discipelen ook nog even bowlen. Bowlen? Bowlen? Bestaat dat nog?

Zal ik als BN’er ook nog een keer gevraagd worden voor dit idiote circus? En wie belt me dan? Andries Knevel zelf? En wie mag ik spelen? Barabbas? En wie doen er nog meer mee? Clown Bassie? Ik zie in Dries Roelvink een heel oprechte Jezus! Met zijn apostelen kreunend aan de apparaten in de sportschool! Jezus zonnebankbruin in kanariegele zwembroek.

Is het trouwens een idee om The Passion volgend jaar op te nemen in het oude, nog altijd leegstaande Amstelveense hoofdkantoor van KPMG? En dan in een nieuwe versie. Eentje met bisschop Gijsen als lispelende verteller. En Gijsen wordt dan gespeeld door Henkie Krol. Waarom KPMG en Henkie? Omdat dat een fantastische combinatie is. KPMG heeft deze week toegegeven dat ze mijlenver in zee zijn gegaan met een of andere plaatselijke vastgoedmaffioos en ongegeneerd hebben gerommeld met declaraties. Vroeger was de accountant een bange gereformeerde pennenlikker die de administratie moest controleren op malversaties, maar tegenwoordig is het een sjoemelaar die bedrijven adviseert hoe ze binnen de mazen van de wet kunnen frauderen. Consultancy heet dat met een mooi eigentijds woord.

En Krol is natuurlijk de absolute Gijsen. En weer even lekker in het nieuws omdat hij in de tijd dat hij bij de Gaykrant zijn pensioenpremies niet afdroeg, onbedaarlijk heeft lopen rotzooien met rekeningen en subsidies. Wordt een prachtige uitzending volgend jaar. Pasen als bevrijding. De wederopstanding! Ik voel bij mezelf ook een wederopstanding. Maar dan van een hele dikke vinger. Naar wie? Eigenlijk naar iedereen!