Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Fotografie

Een minicursus eettafelfotografie

Het is zo langzamerhand een vertrouwd beeld in een restaurant: de ober serveert een bord en de gast haalt zijn telefoon tevoorschijn. Niet om de Keuringsdienst van Waren of de Smaakpolitie te bellen, maar om het bordje dat voor z’n neus staat te fotograferen. En direct te uploaden naar Twitter, Instagram of Facebook.
Er zijn al restaurants die een fotografeerverbod uitvaardigen, maar dat lijkt even kansloos als de Twitterbarricade die de Turkse premier Erdogan opwierp omdat hij door Twitteraars besmeurd zou zijn. Wel is het zo dat het fotograferen van eten in restaurants irritant kan zijn voor omstanders en disgenoten. Als er geflitst wordt bijvoorbeeld of wanneer er veel geschoven en verplaatst moet worden. Sommigen gaan doodleuk op hun stoel staan om hun voorgerecht beter in beeld te krijgen. In combinatie met de soms massale rookpauzes die buiten genoten moeten worden, kan een restaurant in een soort werkplaats veranderen waar in- en uitgelopen wordt: “De soep is voor mijn man, die is even buiten roken. Zet het bord maar neer ober, dan kan ik het alvast fotograferen.”

Los van de commotie die kan onstaan, wekt ook het fotoresultaat soms de ergernis van de chef. En met reden, want sommige maaltijdverslagen ogen als een bewijsstuk in een vergiftigingszaak.
In elk geval lijkt de culinaire fotografie voorgoed gedemocratiseerd. Niettemin zijn er natuurlijk nog altijd specialisten in die branche actief. Zij behoren tot het kleine groepje fotografen dat de kookboeken van de grote chefs mag illustreren. Jan Bartelsman is één van hen, vorige week lanceerde hij een reeks restaurantsgidsen (topspots) en een bijbehorende app. Om meer persvolk naar zijn presentatie te lokken, stelde hij een masterclass eettafelfotografie in het vooruitzicht. Dat bleek een schot in de roos, want de zaal stroomde vol met bloggers en culi’s die daar wel pap van lustten. Voor een klas van bijna uitsluitend dames onthulde Bartelsman hoe je in lastige omstandigheden toch een acceptabel resultaat kunt krijgen wanneer je je eten met een iPhone vastlegt. Op het gevaar af om de klas uitgezet te worden heb ik van de masterclass deze video gemaakt.