Tweede Kamer verontrust over functioneren Zorgautoriteit

De Kamer wil uitleg van de minister, nu bekend is dat de NZa dreigende tekorten bij ziekenhuizen verzweeg.

De Tweede Kamer wil dat minister Schippers (Zorg, VVD) vóór komende dinsdag een brief stuurt waarin zij meer duidelijkheid verschaft over de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het externe onderzoek dat de minister naar de toezichthouder heeft ingesteld.

Dat heeft de Kamer gisteren besloten. Ook zijn de parlementariërs het erover eens dat te zijner tijd een Kamerdebat moet worden gevoerd over het functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Directe aanleiding zijn de publicaties in deze krant over de Nederlandse Zorgautoriteit. Gevoelige (medische) informatie bleek niet veilig bij de toezichthouder. Gisteren werd bekend dat de raad van bestuur van de NZa op het laatste moment belangrijke conclusies uit een rapport schrapte over de Nederlandse ziekenhuizen. Daarbij werd de analyse van eigen NZa-medewerkers dat vier op de tien ziekenhuizen in 2012 verlies leden, om onbekende redenen uit de studie verwijderd. De minister stuurde het afgezwakte rapport door naar de Kamer.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester zegt dat de toezichthouder „een groot probleem” heeft. „Als die passages over ziekenhuizen met verliezen niet uit het rapport waren geschrapt, hadden we een heel ander debat hierover gehad.” Volgens de PvdA heeft de huidige raad van bestuur een „geloofwaardigheidsprobleem”. „Het is niet niks wat er de laatste tijd boven tafel gekomen is over de toezichthouder. Hebben zij nog wel voldoende gezag?”

GroenLinks heeft daar al het antwoord op. Die partij vindt dat de leiding tijdelijk moet terugtreden. Het CDA zegt dat de betrouwbaarheid van rapportages van NZa onderdeel moeten uitmaken van het onderzoek dat naar de toezichthouder wordt gedaan. „Dit is erg verontrustend”, zegt Hanke Bruins Slot. „De Kamer en de minister moeten kunnen vertrouwen op dit soort rapporten om besluiten te kunnen nemen over de zorg.”

De NZa heeft begin deze maand nadere gegevens over de ziekenhuizen naar de minister gestuurd, zegt een woordvoerder. Die cijfers waren nog niet klaar toen de omstreden studie werd gemaakt. Schippers zal die cijfers dinsdag naar de Kamer sturen, aldus de zegsman van de minister.