Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hoge Raad: vereniging Martijn definitief verboden en ontbonden

Marthijn Uitenboogaard van de Vereniging Martijn tijdens een persconferentie in perscentrum Nieuwspoort in 2013 over de rechtszaak om pedofielenvereniging Martijn te verbieden.
Marthijn Uitenboogaard van de Vereniging Martijn tijdens een persconferentie in perscentrum Nieuwspoort in 2013 over de rechtszaak om pedofielenvereniging Martijn te verbieden. Foto ANP/Phil Nijhuis

De Hoge Raad heeft besloten dat vereniging Martijn definitief wordt verboden en ontbonden. De hoogste rechtbank van Nederland stelt dat de activiteiten van de club ‘in strijd zijn met de openbare orde’.

Update 12:27 - Bart Swier, advocaat van de pedofielenvereniging, laat in een reactie aan persagentschap Novum weten dat hij zich neerlegt bij het verbod. Swier kan nog naar het mensenrechtenhof in Straatsburg, maar dat ziet hij niet zitten:

“Praktisch kost dat veel moeite voor een zaak waar waarschijnlijk onvoldoende juridische middelen voor zijn. Ik denk daarom dat de vereniging dit oordeel niet verder zal aanvechten.”

Deze activiteiten zijn volgens de Hoge Raad schadelijk voor kinderen. Dit gaat boven de vrijheid van meningsuiting, aldus de Raad:

“De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de vereniging de gevaren van seksueel contact met jonge kinderen bagatelliseert, dergelijke contacten zelfs verheerlijkt en haar opvattingen ook propageert. Seksueel contact van volwassenen met jonge kinderen is naar de in Nederland levende maatschappelijke opvattingen echter een daadwerkelijke en ernstige aantasting van de lichamelijke en seksuele integriteit van het kind, dat daardoor grote en blijvende psychische schade kan oplopen.

Juist kinderen behoeven bescherming tegenover volwassenen die zulke handelingen verrichten, omdat zij in het algemeen door hun jeugdige leeftijd en de daarmee samenhangende kwetsbaarheid in een afhankelijke positie verkeren. Hoewel in het algemeen grote terughoudendheid moet worden betracht bij het verbieden en ontbinden van een vereniging, is het in dit zeer bijzondere geval in een democratische samenleving noodzakelijk dat de vereniging wordt verboden en ontbonden in het belang van de bescherming van de gezondheid en van de rechten en vrijheden van kinderen.”

Met dit oordeel sluit de Raad zich aan bij het advies van de advocaat-generaal Vino Timmermans, die vorige maand een rapport publiceerde over de zaak. Door de activiteiten van Martijn kan het gevoel ontstaan dat kinderen niet veilig zijn. Deze aantasting van fundamentele waarden rechtvaardigt een inperking van de vrijheid van meningsuiting, aldus Timmermans in dit rapport.

Rechtbank verbood Martijn in 2012

De vereniging werd in 2012 verboden door de rechtbank in Assen, maar het gerechtshof in Leeuwarden vernietigde dat vonnis vorig jaar. Destijds lieten het CDA en de ChristenUnie weten dat ze werkten aan een wetsvoorstel waarmee in de toekomst soortgelijke verenigingen als Martijn wel verboden kunnen worden.

Het hof vernietigde het verbod van de rechtbank destijds, want de vereniging “verheerlijkt” weliswaar seksueel contact met kinderen, maar volgens het hof leidt dat niet tot ontwrichting van de samenleving omdat die “weerbaar” en “flexibel” genoeg is om hiermee om te gaan. Het OM liet weten in cassatie te gaan, omdat het vindt dat de verheerlijking van seks met kinderen door vereniging Martijn wel degelijk de samenleving ontwricht of kán ontwrichten.

Politici reageren positief en opgelucht

Madeleine van Toorenburg, Kamerlid namens het CDA, reageert op Twitter opgelucht op het definitieve vonnis:

Twitter avatar MvanToorenburg M van Toorenburg Opgelucht dat de juridische strijd is beslecht. “@HogeRaad: Vereniging Martijn verboden en ontbonden http://t.co/LaFKxweI6s”

ChristenUnieleider Arie Slob laat daarnaast weten dat het bovengenoemde wetsvoorstel niet meer nodig is:

Twitter avatar arieslob Arie Slob Goed nieuws. Hoge Raad verbiedt pedovereniging Martijn. Nu kunnen @PieterOmtzigt en ik voorbereidingen initiatiefwet stoppen.

Volgens VVD-Kamerlid Ard van der Steur geeft de uitspraak een ‘duidelijk signaal’ af:

Twitter avatar ArdvanderSteur Ard van der Steur VVD blij met verbod van @HogeRaad van pedovereniging Martijn. Duidelijk signaal dat verheerlijking van pedoseksualiteit niet kan