Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

3,2 miljoen mensen keken naar The Passion. Kijk hier de uitzending terug

In het centrum van Groningen wordt The Passion opgevoerd, een muzikale hervertelling van de laatste uren uit het leven van Jezus Christus. Tijdens het evenement wordt een groot verlicht kruis door de stad gedragen, gevolgd door een lange stoet mensen. ANP KIPPA OLAF KRAAK
In het centrum van Groningen wordt The Passion opgevoerd, een muzikale hervertelling van de laatste uren uit het leven van Jezus Christus. Tijdens het evenement wordt een groot verlicht kruis door de stad gedragen, gevolgd door een lange stoet mensen. ANP KIPPA OLAF KRAAK Foto ANP / Olaf Kraak

In de regen stonden er gisteren twintigduizend mensen op de Vismarkt in Groningen om te kijken naar The Passion, het lijdensverhaal van Christus als musical. Op televisie keken 3.234.000 mensen naar Jan Dulles als Jezus, Simone Kleinsma als Maria en Jamai in de rol van Judas. Gemist? De uitzending is nu terug te kijken.

The Passion, het lijdensverhaal van Christus als musical, groeide in vier jaar tijd uit tot een evenement met miljoenen kijkers. Bekende Nederlanders (gisteren bijvoorbeeld ook Jack van Gelder in het pak van Pilatus) zijn belangrijk voor het concept, maar het is inmiddels ook traditie dat de setlist tot op het laatste moment geheim wordt gehouden. Want welke bekende Nederlandse nummers passen bij het Bijbelse verhaal?

De ervaring leert dat vooral de minst concrete teksten het meest geschikt zijn om er een religieuze betekenis in te leggen. En met bands als Bløf en artiesten als Marco Borsato kunnen de EO en RKK nog wel een paar jaar vooruit. Zo kwamen gisteren de nummers Alles is liefde, Omarm, Als jij maar naar me lacht, Margeritha en Voor Altijd langs.

De hele setlist lees je hier, de uitzending is hieronder terug te kijken.