Efteling heeft nieuwe attracties nodig. De eerste is onderweg: Dive Coaster

Het Paasweekend is de officieuze aftrap van meerdere seizoenen: met Paaspop opent bijvoorbeeld het popfestivalseizoen, en vanaf nu mogen we ook weer en masse naar de pretparken, zoals de Efteling. Ondanks het grote succes zakte de bezoekersaantallen het afgelopen jaar een beetje in. Daarom komt het park met een nieuwe attractie.

De Dive Coaster in actie.
De Dive Coaster in actie. Foto Bolliger & Mabillard

Het Paasweekend is de officieuze aftrap van meerdere seizoenen: met Paaspop opent bijvoorbeeld het popfestivalseizoen, en vanaf nu mogen we ook weer en masse naar de pretparken, zoals de Efteling. Ondanks het grote succes van het sprookjes- attractiepark zakte de bezoekersaantallen het afgelopen jaar een beetje in. En daar wil het park iets aan doen: er komt een nieuwe attractie.

De bezoekersaantallen daalden tussen 2012 en 2013 licht (van 4,2 naar 4,15 miljoen). Om een verdere daling tegen te gaan gaat de Efteling bijbouwen:

De Efteling is nog altijd een van de grootste parken van Europa (plek 4) qua bezoekcijfers, maar het aantal bezoekers liep in 2013 voor het eerste in zeven jaar wel een beetje terug. De reden, volgens het pretpark zelf? Er werd in 2013 geen nieuwe attractie bijgebouwd. En vernieuwing is nodig, wil je geen publiek verliezen.

Pretparken in Europa. Gerangschikt naar bezoekersaantal, 2012. Hoe groter de bol, hoe hoger het totaal aantal jaarlijkse bezoekers. Klik op de bollen voor meer info over het betreffende pretpark

(Bron: Themed Entertainment Association)

Nieuwe achtbaan met vrije val

Dat lijkt de Efteling ook te hebben geconcludeerd. Vanochtend meldde het Brabants Dagblad dat het pretpark voor 2015 een nieuwe achtbaan op de planning heeft staan: de Dive Coaster. Daarnaast komen er 400 extra bedden in het vakantiepark van de Efteling, Bosrijk. Samen goed voor een investering van 36 miljoen euro.

In 2013 kwam er geen nieuwe attractie:

In een interview met het Brabants Dagblad zegt Efteling-directeur Fons Jurgens het volgende:

“Met de nieuwe achtbaan richten we ons ook op de 10 tot 15-jarigen. Deze thrillride is een spannende aanvulling. Ook hier zal er natuurlijk een bijzonder verhaal bij verteld worden.”

De Dive Coaster is een achtbaan met onder meer een vrij val van 37,5 meter en een paar keer in het water terechtkomt. Het apparaat wordt gebouwd door ontwerpbureau Bolliger & Mabillard, dat al meerdere versies van de achtbaan maakte. Voor de Efteling wordt de coaster op maat gemaakt.

En dat ziet er dan ongeveer zo uit:

Graphics: Yordi Dam.