Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Windows Phone 8.1, een broodnodige verbetering

Screenshot YouTube / Windows Phone

Sinds deze week is Windows Phone 8.1 te downloaden, Microsofts nieuwe besturingssysteem voor de smartphone. De update brengt een aantal broodnodige veranderingen met zich mee. Een overzicht van de belangrijkste features.

Cortana

Het is Microsofts antwoord op Siri en Google Now. Maar werkt het ook? CNET-journalist Jessica Dolcourt vergeleek de telefoonassistenten. Ze komt tot de conclusie dat Cortana op het eerste gezicht goed werkt en dat het een aantal leuke functies biedt, zoals de mogelijkheid om in de voorkeuren wat meer je over jezelf in te voeren om betere suggesties te krijgen. Toch ziet Dolcourt ook wel een aantal verbeterpunten, waaronder de mogelijkheid om Cortana te activeren zonder ergens op te hoeven tikken.

Videoreview van Cortana:

Overigens blijkt het Windows Phone-team ook geen gebrek aan humor te hebben. Er zit namelijk een easter egg in Cortana verstopt: ‘Clippy’ is terug. Forumgebruiker ‘Ceez’ postte op het forum van Windows Phone Central de volgende screenshots:

Windows Phone Central Forum / Ceez

Quiet Hours

Windows Phone-gebruikers kunnen vanaf nu momenten instellen waarop de telefoon stil is. Microsoft heeft ervoor gekozen om ‘Quiet Hours’ te integreren met Cortana, wat de functie slimmer zou moeten maken. Wat in ieder geval opvalt is dat het op dit moment alleen mogelijk is om de telefoon hele uren stil te laten zijn en dus geen specifieke tijd kunt instellen.

Action Center

Beter laat dan nooit? Ondanks dat iOS sinds versie 5 en Android sinds versie 2 gebruikmaken van een notificatiecentrum, kostte het Microsoft een aantal jaar om met iets soortgelijks te komen. Het ‘Action Center’ werkt in principe hetzelfde als op iOS en Android en heeft dus ook de mogelijkheid om bepaalde functies aan of uit te zetten en biedt een overzicht van recent binnengekomen berichten.

Live Tiles

De functie die verreweg de meeste identiteit van Microsoft bevat is Live Tiles. In 8.1 is er ruimte gemaakt voor drie tegels naast elkaar, waardoor je een stuk meer applicaties op het startscherm kunt weergeven. Daarnaast heeft Microsoft de mogelijkheid toegevoegd om een achtergrond in te stellen.

Universal apps

Een andere interessante vernieuwing, één die Android en iOS niet kennen, zijn universal apps. Dankzij een nieuwe programmeeromgeving kunnen ontwikkelaars hun apps direct voor zowel Windows Phone 8.1 als Windows 8.1 (desktop) ontwikkelen. Dit was tot nu toe gescheiden. Al ziet de software er op een smartphone anders uit dan op de desktop, de code die hier achterzit kan hetzelfde zijn. En dat kan tijd schelen.

Is het genoeg?

Maar, is de update voldoende om echt mee te kunnen spelen met de grote jongens? Dat is maar de vraag. De reacties op de update zijn gemengd. Al lijken de techblogs het in ieder geval over één ding eens te zijn: het aanbod in de appwinkel van Windows Phone is veel te mager. En dat is een groot probleem. Een kort overzicht:

The Verge:

“Windows Phone 8.1 is een goed besturingssysteem. Al kun je er nog steeds niet om heen dat de appwinkel van de telefoon zich in kwaliteit en aantallen nog steeds niet kan meten met Apples en Googles appwinkel. Microsoft maakt veel Windows Phone-gebruikers blij, maar laat nog niemand bij Google en Apple zweten.”

CNET:

“8.1 heeft eindelijk de functies die je ook op andere grote platformen ziet. Maar het ontbreekt nog altijd wel aan de mogelijkheid om op grote schaal dingen aan te passen zoals Android dat heeft en de attentie voor details die iOS kent. Maar, dat zijn nog relatief kleine problemen in vergelijking met het app-aanbod.”

Windows Phone Central:

“Laat dit duidelijk zijn. Windows Phone 8.1 had met gemak 8.5 of 9.0 genoemd kunnen worden. Dit voelt zelfs niet aan als een x.1-update. Dit voelt aan als een langetermijnproject, met als doel een groot aantal nieuwe functies aan gebruikers te geven.”

Dus, of Windows Phone 8.1 voldoende is om Android- en iOS-gebruikers te overtuigen is maar zeer te vraag. Microsoft heeft in ieder geval wel een stap in de goede richting gezet.

Wil je zelf aan de slag met de nieuwste versie? De download die deze week is uitgekomen is in principe bedoeld voor ontwikkelaars. Om deze te kunnen installeren heb je de app ‘Preview for Developers’ nodig en moet het toestel ‘developer unlocked’ zijn. Hiervoor moet je een sdk installeren om het toestel te kunnen ontgrendelen. Daarnaast moet je je als ontwikkelaar registeren bij Microsoft, dit is gratis. Reguliere updates volgen vermoedelijk deze zomer, de release hiervan verschilt per provider.