Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Duitstalige liedjes over Kittel

Na het wegvallen van Vacansoleil telt het Nederlandse wielrennen nog twee professionele ploegen: Belkin en Giant. Of tenminste: is die laatste ploeg nog wel Nederlands te noemen? In de vanaf vanavond in de bioscoop te bezichtigen documentairefilm Nieuwe helden. In het hart van de Tour, die Dirk Jan Roeleven maakte over de ploeg die vorig jaar nog Argos heette, blijkt dat de invloed van de Duitse topsprinters Marcel Kittel en John Degenkolb nogal groot is.

Roeleven filmde de ploeg tijdens de Tour van vorig jaar, waarin Kittel vier etappes won. De voltallige ploeg zingt Duitstalige liedjes over het kapsel van Kittel – Du hast die Haare schön – en de overwinningsyell van de ploeg is Duits. Net als in de Belkin-documentaire van Kees Jongkind van vorig jaar mag Roeleven overal komen en aan iedereen de dopingvraag stellen. De ploeg, die bekendstaat om zijn volstrekte afwijzing van verboden middelen, blijkt wel veelvuldig gebruik te maken van allerhande vitaminepreparaten en ijzerpilletjes.

Opvallend genoeg groeit niet Kittel, maar knecht Tom Veelers uit tot hoofdpersoon van de film. Centraal staat een incident in de tiende etappe, naar Saint-Malo. Veelers, een van de renners die Kittel een goede uitgangspositie in de sprint moet bezorgen, komt ten val na een botsing met de Britse topsprinter Mark Cavendish. Ook al sms’t Cavendish zijn excuses, Veelers blijft erbij dat de sprinter persoonlijk naar hem toe moet komen om sorry te zeggen.

De mooiste scène is die waar Veelers in de Alpen de strijd moet staken. Een klimmer is hij toch al niet, maar in dit geval heeft het herstel van zijn verwondingen zijn lichaam zo veel energie gekost dat het beklimmen van de Col du Glandon helemaal niet meer gaat.

Roeleven registreert dat moment van afstappen van zeer nabij. Niemand zegt iets, wat het moment veel indringender maakt dan de zoveelste zege van Kittel. Dat heeft Roeleven goed begrepen: de meerwaarde van een film als deze zit aan de achterkant van de Tour, daar waar geen toeterende reclamekaravaan te bekennen is.