Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Drie separatisten dood in Oekraïne - ‘VS treft voorbereidingen sancties’

Oekraïense soldaten blokkeren met hun voertuig de weg bij de stad Kramatorsk.
Oekraïense soldaten blokkeren met hun voertuig de weg bij de stad Kramatorsk. Foto AP / Manu Brabo

De VS werken aan nieuwe sancties tegen Rusland die vrijdag mogelijk worden afgekondigd, volgens ambtenaren rond de Amerikaanse regering. Vandaag vindt er in Genève overleg plaats tussen de VS, Rusland, Oekraïne en de EU over de onrust in het oosten van Oekraïne, waar vannacht schotenwisselingen plaatsvonden tussen separatisten en het leger.

Update 07.03: De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov bevestigt in een Facebookpost dat er drie pro-Russische separatisten zijn omgekomen.

Vannacht waren er schotenwisselingen tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten, aldus persbureau Interfax. De separatisten zouden hebben geprobeerd een militaire basis bij Marioepol te bestormen. Een groep demonstranten eiste dat de militairen de pro-Russische opstand zouden steunen, daarna schoten de militairen in de lucht.

Obama: gedrag Rusland heeft consequenties

In een interview met CBS News zei de Amerikaanse president Obama gisteren dat als Rusland doorgaat met het voeden van de onstabiele situatie in Oekraïne er dan “consequenties” zullen zijn:

“Elke keer dat Rusland dit soort stappen neemt, en de soevereiniteit van Oekraïne verder schendt, zullen er gevolgen zijn. De beslissingen van Poetin zijn niet alleen slecht voor Oekraïne, maar ook voor Rusland.”

De VS zouden ook werken aan steun en medische hulp voor het Oekraïense leger, dat de afgelopen dagen te maken heeft met een pro-Russische opstand in steden in het oosten van het land. De VS hebben tot nu toe geen militaire steun gegeven, al heeft Oekraïne de VS gevraagd om wapensteun. Gisteren werd bekend dat de NAVO de marine, lucht- en landmacht van lidstaten in Oost-Europa versterken als reactie op de crisis in Oekraïne.

Gisteren waren er verschillende schermutselingen: ten minste zes pantservoertuigen werden door pro-Russische opstandelingen ingenomen van het Oekraïense leger. Vooral in de steden Slavjansk en Kramatorsk was het onrustig. Oekraïense straaljagers vlogen boven de steden, maar verder kwam er nauwelijks actie vanuit Oekraïne.

Lees hier de ontwikkelingen terug van gisteren.