Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Verwarring in boekenland: veel animo voor niet bestaand boek De Winter

De satirische rubriek over fictieve boeken Dautzenberg leest, die woensdag op NRC’s Achterpagina verscheen, heeft tot misverstanden geleid. In die rubriek besprak schrijver A.H.J. Dautzenberg het boek Lieve Anne van Leon de Winter. Dat boek bestaat niet, zoals alle boeken die Dautzenberg in die rubriek bespreekt – maar zowel Leon de Winter en zijn uitgeverij

De satirische rubriek over fictieve boeken Dautzenberg leest, die woensdag op NRC’s Achterpagina verscheen, heeft tot misverstanden geleid. In die rubriek besprak schrijver A.H.J. Dautzenberg het boek Lieve Anne van Leon de Winter. Dat boek bestaat niet, zoals alle boeken die Dautzenberg in die rubriek bespreekt – maar zowel Leon de Winter en zijn uitgeverij De Bezige Bij kregen talloze reacties van mensen die dachten dat het boek echt bestond. Dautzenberg schreef dat De Winter brieven aan Anne Frank had geschreven in Lieve Anne, tijdens het maken van de musical Anne.

Die satire leidde tot verwarring. Zowel De Winter en zijn uitgever laten weten dat De Winter en vrouw Jessica Durlacher werken aan een toneelstuk – geen musical – over Anne Frank, in opdracht van de erven Frank, dat op 8 mei in première gaat in het speciaal gebouwde Amsterdam Theater.

Dautzenberg bespreekt al bijna een jaar in zijn rubriek niet-bestaande boeken: de eerste, in mei 2013, was de fictieve roman Prestige van Joost Zwagerman. Veel niet-bestaande boeken zijn al besproken, zoals de dichtbundel Late Liefde van oud-politicus Jan Pronk, een roman van Ronald Giphart, Operette, en een boek van voetbalexpert en muziekliefhebber Johan Derksen over heavy metal, Metaal is zwart.

Ook een boek over Tiroler seksfilms van Paul Verhoeven werd besproken. Hoewel soms in de introtekst van de rubriek vermeld is dat het om fictieve boeken gaat, bleken toch mensen zich bij de boekhandels te vervoegen om de besproken boeken te kopen van de ook niet-bestaande uitgeverij Fata Morgana.

Ook bij het niet-bestaande boek Lieve Anne herhaalt zich dit fenomeen. Zowel Leon de Winter als zijn uitgever De bezige Bij zegt door veel mensen benaderd te zijn die dachten dat het boek echt bestaat en De Winter het echt geschreven heeft.