Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Verse vaders hebben voortaan vijf dagen vrij

Vaders hebben na de geboorte van hun kind voortaan niet twee, maar vijf dagen verlof.
Vaders hebben na de geboorte van hun kind voortaan niet twee, maar vijf dagen verlof. Foto ANP / Robin Utrecht

Vaders hebben voortaan niet twee, maar vijf dagen verlof na de geboorte van hun kind. Ook krijgt een vader het bevallingsverlof van de moeder als zij overlijdt bij de geboorte van hun kind.

Dat heeft minister Asscher vanmiddag gezegd na afloop van de ministerraad, die in verband met Goede Vrijdag een dagje naar voren geschoven was. Hij zei:

“Het gaat om een uitbreiding van het verlof van twee naar vijf dagen. Dat geeft de vader net een volle week de tijd om bij hun pasgeboren kind te zijn.”

Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher Arbeid en zorg: uitbreiding zorgverlof, uitbreiding vaderverlof, meer verlof couveusekinderen http://t.co/nUxOUOwXOK

Asscher maakte zich al langer sterk voor een uitbreiding van het vaderverlof - onbetaalde vrije dagen die door de werkgever niet geweigerd kunnen worden. Eind vorig jaar zei hij in het zondagse programma van Eva Jinek dat de eerste vijf dagen na de geboorte cruciaal zijn voor de band tussen ouder en kind. Vijf dagen is alsnog niet veel, erkende Asscher vandaag, maar hij ziet het desondanks als een belangrijke uitbreiding.

“Je ziet dat als vaders heel jong betrokken zijn bij de opvoeding van hun kinderen, ze later ook betere afspraken maken over de verdeling tussen werk en zorg.”

Voor vaders die als enige ouder achterblijven, was ‘niets geregeld’

Op jaarbasis komt daar nog eens een kleine groep van zo’n 25 vaders bij die hun vrouw verliezen tijdens de bevalling van een kind. Zij nemen voortaan het verlof van de vrouw (tien weken) over. Asscher:

“Voor hen was niets geregeld. Je wilt dat een vader relatief onbezorgd voor zijn kind kan zorgen. Het gaat om tien weken, het bevallingsverlof van de vrouw neemt hij dan over.”

Asscher maakte ook bekend dat het kabinet heeft besloten dat werkenden die voor een zieke vriend of bekende zorgen voortaan recht hebben op zorgverlof. “In deze tijd hebben mensen allerlei verbanden. Dus niet alleen maar de eerstegraads familie”, aldus Asscher. “Je moet wel kunnen aantonen dat het echt nodig is.”

Dit artikel is op 17 april om 16:36 aangepast. In een eerdere versie stond dat het om drie extra betaalde verlofdagen ging. Dat was onjuist; het zijn onbetaalde vrije dagen die door de werkgever niet geweigerd kunnen worden.