Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Verhulst: ‘Publiek tonen dat literatuur een feest kan zijn’

xx

Nu moet hij er nóg een schrijven. Dimitri Verhulst is in 2015 de auteur van het Boekenweekgeschenk – terwijl zijn daarvoor bestemde novelle in 2011 al af was. Op de vraag van De Bijenkorf om het officieuze geschenkboekje te schrijven voor de Boekenweek, dat de winkelketen tot enkele jaren geleden eigenstandig uitbracht, schreef Verhulst de novelle Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten. „Ik verkeerde in de veronderstelling dat dat het ‘echte’ Boekenweekgeschenk was”, vertelde hij vanmorgen telefonisch. „Dat zegt iets over de mate waarin ik bezig was met dit fenomeen. Ik denk dat het meer iets voor Nederlanders is om ernaar te verlangen het te mogen schrijven. Maar ik ben er uiteraard mee in mijn nopjes.”

Dimitri Verhulst is de vijfde Vlaming die het Boekenweekgeschenk schrijft, in 2012 was Tom Lanoye de vorige. De keuze voor Lanoye zette in gang dat de Boekenweek ook buiten de Nederlandse landsgrenzen trad: sinds vorig jaar wordt de campagne ook in Vlaanderen gehouden. De keuze voor Verhulst past daarbij: in Vlaanderen is hij een publieke bekendheid en een goed verkopend auteur. Van zijn laatste roman De laatkomer werden 75.000 exemplaren verkocht, waarvan ongeveer eenderde in Vlaanderen. Zijn succesvolste boek is De helaasheid der dingen (2006), dat nu aan een 59e herdruk toe is.

Verhulst is nog niet begonnen met het schrijven van het Boekenweekgeschenk – het verzoek is nog vers. „Er zal aan dit boek ook meer denkwerk voorafgaan dan aan de boeken die onder mijn eigen vlag verschijnen. Halverwege besluiten dat ik een onvruchtbaar idee uitwerk kan nu niet.”

Een idee is er al wel: hij wil iets doen met het thema van de Boekenweek, ‘waanzin in de letteren’, én met het „propaganda-aspect” van deze opdracht. Verhulst: „Ik wil tonen dat literatuur nog een feest kan zijn in onze cultuur. Het boekenvak verkeert in een paniekfase, dus wil ik bij deze gelegenheid mijn passie voor literatuur prediken. Daarvoor zal ik mij niet in een priestergewaad hijsen – maar tot nu toe heb ik me afzijdig gehouden van schrijven over schrijven. Ik vecht graag voor literatuur, het is mijn enige religie.”