Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Veel onduidelijkheid over lot Nigeriaanse meisjes

Berichten dat het Nigeriaanse leger een groep van 107 meisjes zou hebben bevrijd, worden nu tegengesproken.
Berichten dat het Nigeriaanse leger een groep van 107 meisjes zou hebben bevrijd, worden nu tegengesproken. Foto ANP / EPA / Deji Yake

Anders dan eerder vanochtend werd gemeld, bestaat er veel onduidelijkheid over het lot van de 107 meisjes in Nigeria die bevrijd zouden zijn. Ouders en het hoofd van de school in Chibok spreken berichten tegen dat het leger de scholieren heeft bevrijd.

Dat melden persbureau AP en de BBC. Het hoofd van de school waar de meisjes dinsdag werden ontvoerd, zegt dat er slechts veertien meisjes weer zijn opgedoken. Zij waren eerder al ontsnapt. Wat betreft de rest van de groep bestaat echter veel onduidelijkheid.

Update 12.54: Reuters meldt nu dat de autoriteiten van de noordoostelijke staat Borno ontkennen dat de meisjes zijn bevrijd. Alleen de veertien reeds genoemde meisjes zijn vrij.

Het leger beweerde vanochtend nog dat de scholieren gisteravond waren bevrijd. Acht meisjes waren nog vermist en bij de bevrijdingsactie zou één ontvoerder zijn gedood. Dat verhaal wordt nu dus betwist.

Twitter avatar jongambrellAP Jon Gambrell جون The #Nigeria military has put out increasingly questionable claims about its fight against Islamic insurgency, but this may be worst.

Het schoolhoofd, Asabe Kwambura, ontkent echter dat de meisjes weer vrij zijn:

“Laat het duidelijk zijn dat alle informatie van het leger over deze 107 meisjes niet waar is. We wachten nog altijd op hun terugkeer.”

Het leger heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen. Een paar uur voor het bericht van het leger werd er door de gouverneur van de provincie nog een beloning van 300.000 dollar beloofd voor tips die kunnen leiden tot de locatie van de ontvoerde meisjes.

Vermoedelijk zijn de meisjes ontvoerd door leden van Boko Haram, een islamitische terreurgroep die de scholieren heeft meegenomen naar het dichtbegroeide grensgebied met Kameroen.