Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Natuurkunde

40.000 foto’s per seconde

Foto Fraunhofer IPM

Glasvezel wordt in kilometerlange draden op hoge snelheid gefabriceerd. Zo snel, dat de kwaliteitscontrole te langzaam dreigde te worden. In het Fraunhofer instituut voor natuurkundige meettechniek in Freiburg is een camerasysteem ontwikkeld dat een haardunne glasvezel op oppervlakfouten controleert. De vier camera’s maken ieder 10.000 beelden per seconde en zien het detail van elk stukje oppervlak tot een productiesnelheid van 35 kilometer per uur. Het systeem verwerkt de beelden direct en reageert meteen als er een defect stukje glasvezel passeert.