Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Sociaal agoog heeft verstand van piraten

Je gelooft je ogen niet, maar het staat er: PvdA-Kamerlid Sultan Günal-Gezer wil Nederlandse reders geen toestemming geven om zich gewapend te beschermen tegen kapers in de Golf van Aden en de Indische Oceaan, omdat dit helemaal niet nodig is. Het kan zo eenvoudig zijn. Als die bange reders nu gewoon eerst even gebeld hadden met mevrouw Günal-Gezer. Komen ze met een maatregel die helemaal niet nódig is! Denk eens aan de kosten, de moeite, de risico’s! Die kan de Nederlandse koopvaardij zich nu dus allemaal besparen dankzij het advies van deze crack op het gebied van de nautisch-logistieke veiligheid. En wat goed ook, dat wij zo’n kanjer in ons parlement hebben, die op het juiste moment haar unieke expertise in stelling brengt om dit gevoelige besluit in goede banen te leiden! Wij mogen ons in de handjes knijpen met zulke politici. Sultan Günal-Gezer, onthoud die naam.

Laten wij, om haar wat beter te leren kennen, even naar haar CV kijken. Sultan heeft het MBO Sociale Dienstverlening en Hoger Sociaal Agogisch Onderwijs in Den Bosch doorlopen, een opleiding waarin zoals bekend veel aandacht wordt besteed aan tactische veiligheidsvraagstukken op zee. Wij zien dit ook terug in Sultans eerste baan als ‘medewerkster van het Stimuleringsproject Allochtone Meisjes’. Piraten zijn meestal jongetjes, aan stimulering hebben ze in de regel weinig behoefte, maar vanaf zo’n schip gezien zijn het natuurlijk wél een soort allochtonen.

Daarna was Sultan ‘projectcoördinator’ van ‘ontwikkelingsprogramma Opstap’ en voor zij voor de PvdA in de Kamer kwam, zette zij zich als wethouder in Uden ‘in voor een betere toekomst van kwetsbare mensen.’ ‘Dat wil ik als Kamerlid ook doen’ verklaarde zij bij haar beëdiging, en inderdaad: zeelieden in de Golf van Aden zijn ‘kwetsbare mensen’ en liever dan hen de middelen te geven om zichzelf te beschermen, doet zij dat vóór hen, door ze die middelen te onthouden. Als sociaal agoge weet zij dat ze helemaal niet nodig zijn! Leer Sultan de internationale vrachtvaarders kennen. Geef ze de vrije hand en ze plaatsen een halve artillerie-eenheid op het dek, gewoon voor de kick! En maar schieten en knallen en onschuldige vissersbootjes naar de kelder jagen.

Het was in 2013 heel rustig met die kapingen, zegt de kamerspecialiste. Dat klopt, zeggen de reders, omdát wij met particuliere beveiligers zijn gaan werken, en die aanpak willen zij nu legaliseren. Maar Sultan weet het beter. Want Sultan staat pal ‘voor een betere toekomst voor kwetsbare mensen.’ Ze weet zich gesteund door een commissie die het kabinet in 2011 advies gaf over de kwestie. Deze commissie – drie hoogleraren onder leiding van oud procureur-generaal De Wijkerslooth – meent dat zulke escortes in strijd zijn met het ‘geweldsmonopolie’ van de staat, en adviseerde tegen. Terwijl de overheid zich de afgelopen decennia van monopolies ontdeed alsof het tikkende koffertjes waren, is dit er kennelijk één dat intact moet blijven.

Proberen wij ons nu even voor te stellen hoe dit er vanuit het perspectief van een Nederlandse reder uit moet zien. Je krijgt in piratengebied bescherming van de marine, maar die is erg duur en de marine kan niet precies leveren wat je nodig hebt. Laat ons dat toch zelf regelen, stel je voor, het zijn onze schepen, onze goederen, onze levens. Onze kosten, onze risico’s, onze reputaties. Vervolgens bepalen drie kamergeleerden (gemiddelde leeftijd 65) en een voormalig sociaal-agogisch hulpverleenster, gespecialiseerd in het stimuleren van allochtone meisjes, dat dit ‘niet nodig’ is. Wie zich afvraagt waarom ondernemers vaak zo cynisch zijn over de politiek: ziehier het antwoord. ‘Een betere toekomst voor kwetsbare mensen’. Ja, in Uden, maar dus niet in Aden.