Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Frans instituut raakt buisjes met virus kwijt

Sinds zondag is het Franse Institut Pasteur, een gerenommeerde onderzoeksinstelling op het gebied van volksgezondheid, 2.349 reageerbuisjes kwijt met fragmenten van het SARS-virus. Franse media citeren experts die zeggen dat er „geen enkel” risico is voor de gezondheid, omdat zich in de buisjes slechts delen van het virus bevinden. Alleen in complete staat is dit virus schadelijk. Toch is de ophef groot. In 2002 en 2003 eiste een SARS-pandemie in Azië 800 doden. Al in januari ontdekte het instituut dat de buisjes zoek waren. Pas deze week kwam de zaak aan het licht. De Franse overheid onderzoekt de kwestie. Een misdrijf wordt niet uitgesloten, maar waarschijnlijk is sprake van een vergissing. (NRC)