Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Kijk hier: Pellegrini’s schildering in Mauritshuis in volle glorie hersteld

De gerenoveerde Gouden Zaal van het Mauritshuis.
De gerenoveerde Gouden Zaal van het Mauritshuis. Foto NRC / David van Dam

De mooiste zaal van het Mauritshuis is klaar. Het is gelukt: tien restauratoren hebben de verkleuring door decennialang kachelgebruik van de plafondschilderingen van de Venetiaan Giovanni Antonio Pellegrini (1675-1741) weten te krijgen. Zie hier het resultaat.

De doeken waren vergeeld en vertoonden vlekken. De restauratoren hebben negentien maanden aan de renovatie gewerkt, onder wie drie fulltime.

Scroll over de foto om in te zoomen:

De drie geschilderde doeken op het plafond, die op een externe locatie zijn gerestaureerd, tonen zich voor het eerst in meer dan 100 jaar weer als ramen naar buiten. Ze geven zicht op geschilderde lucht waarin een allegorische figuur, links in de zaal, de nacht verjaagt (inclusief vleermuizen), waarin de Romeinse godin voor de dageraad Aurora (zie hierboven) het ochtendgloren brengt, midden in de zaal, en waarin Apollo voor de zon langs vliegt.

Het publiek kan het resultaat voor het eerst zien op 27 juni, wanneer het museum na twee jaar lang verbouwen weer opent. De oppervlakte van het museum is dan verdubbeld.