Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Oppositie en regime Syrië stoppen overleg, ‘dood en verderf’ in Homs

“Een toneel van dood en verderf.” Zo bestempelt de speciale VN-gezant voor Syrië de zwaar belegerde stad Homs nadat besprekingen tussen de Syrische regering en oppositieleiders vandaag abrupt werden afgebroken. Tegenstanders van het Assad-regime en burgers zijn omsingeld in het oude gedeelte van de stad.

Straatbeeld van januari dit jaar in Homs.
Straatbeeld van januari dit jaar in Homs. Reuters / Yazan Homsy

“Een toneel van dood en verderf.” Zo bestempelt de speciale VN-gezant voor Syrië de zwaar belegerde stad Homs nadat besprekingen tussen de Syrische regering en oppositieleiders vandaag abrupt werden afgebroken. Tegenstanders van het Assad-regime en burgers zijn omsingeld in het oude gedeelte van de stad.

“Het is zeer betreurenswaardig dat de onderhandelingen bruut zijn afgebroken en geweld nu aan de orde van de dag is. En dat terwijl een veelomvattend akkoord dichtbij was. Het is alarmerend dat Homs, wiens bevolking al zo heeft geleden in de afgelopen drie jaar, opnieuw het toneel van dood en verderf is.” - Lakhdar Brahimi, speciale VN-gezant voor Syrië.

Regering dichtbij heroveren Homs

Volgens Reuters lijken de opstormende regeringsstrijders dichtbij het heroveren van het gewezen rebellenbolwerk. Homs was in 2011 het toneel van de eerste opstanden tegen president Bashar al-Assad maar staat nu symbool voor de vernietiging die de nu drie jaar durende burgeroorlog met zich meetorst.

Veel wijken van Homs zijn door het leger platgebombardeerd en honderden zitten daardoor gevangen in het oude deel van de stad. Om hen heen hebben zich regeringstroepen en andere pro-Assadmilities verzameld.

Nadat eerder dit jaar tussen de strijdende partijen werd overeengekomen dat burgers het belegerde gebied konden verlaten, zorgden hevige gevechten er deze week voor dat de besprekingen zijn afgebroken.