Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Ook Bush moest zijn broccoli gewoon eten

„Ik hou niet van broccoli. Ik heb het nooit lekker gevonden sinds mijn moeder mij dwong het te eten als kind. Ik ben nu president van de Verenigde Staten en ik ga geen broccoli meer eten.” Dat antwoordde president George Bush sr. op vragen die hem gesteld werden naar aanleiding van de broccoli-ban die hij had afgekondigd aan boord van Air Force One en in het Witte Huis. The New York Times deed er in 1990 verslag van.

Maar ja, president of niet. Als het op broccoli aankomt is er altijd een hogere macht. In dit geval heette ze Barbara. Zij dreigde de toen 65-jarige president broccolisalade en -soep, een broccoli-hoofdgerecht en „broccoli-ijs toe” te serveren. George noemde haar „een broccoli-totalitair”.

George en Barbara zijn dit jaar 69 jaar getrouwd en daarmee het langst getrouwde presidentiële koppel ooit in Amerika. Daar komt geen broccoli tussen. Maar toch, beter had Barbara hem in 1990 de steeltjes voorgeschoteld, dan was George waarschijnlijk binnen een mum van tijd over zijn kapot-gekookte-roosjes-trauma heen geweest.

Ondertussen komen we steeds meer te weten over de broccoli. Het is een mediterrane soort van de brassica’s, de koolfamilie. Hij is verwant aan boerenkool en spruitjes, maar ook aan mosterd en raapstelen. En hij heeft familie in het Verre Oosten: paksoi, tatsoi en kai-lan. Het zijn allemaal brassica’s.

Daarom deze week een oosterse salade met broccolisteel. Natuurlijk gaat de salade ook heel goed met kai-lan, ofwel Chinese broccoli. Of met bimi, een kruising tussen broccoli en zijn Chinese neef.

Schil de broccolisteel en snij in reepjes. Blancheer de stelen kort in gezouten water en daarna ook de peultjes. Spoel af met koud water. Snij de sla ook in repen. Rooster de cashewnoten ondertussen in een droge koekenpan en hak in grove stukken. Snij de bosui in ringetjes.

Maak een dressing van het sap van een limoen en bijna evenveel vissaus, drie schepjes rietsuiker en het fijngesneden pepertje.

Meng alle ingrediënten en maak aan met de dressing.