Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Ontbijtfeest

Was het elk weekend maar Pasen. Dan was het het hele jaar door lekker vroeg licht. En dan zou het buiten altijd naar lentebloeiers ruiken en sneeuwen van de bloesemconfetti.

In dat geval zou ik elk weekend groots ontbijten met een kleurrijk palet aan verse lentegroente, warm zelfgebakken brood, de eerste aardbeitjes van het seizoen en eieren in diverse verschijningsvormen. Gekookt, gepocheerd, in een aardewerken potje of gewoon rauw kapot getikt op mijn hoofd. Met Pasen mag het in alle vormen en maten, het liefst ook nog met een artistiek schilletje.

Want Pasen is eigenlijk veel leuker dan Kerst. Eitjes zoeken is bevredigender dan kadootjes uitpakken, een flinke bos paastakken geeft minder rommel dan een echte dennenboom en de paashaas ziet er een stuk vriendelijker uit dan de kerstman.

Helaas vieren we slechts twee dagen per jaar Pasen. Want wie zich buiten het seizoen nog in de bosjes waagt om te zoeken naar eieren wordt over het algemeen niet goed wijs verklaard. En een uitgebreid prosecco-ontbijt op de maandagochtend wordt jammer genoeg ook nog steeds niet geaccepteerd in zakelijke kringen.

Dus zit er niets anders op dan dat we er komend paasweekend maar een onvergetelijk ontbijtfeest van maken. Met sapjes, eitjes en een mandje warme scones op de tafel. Op speciale gelegenheden geef ik die Engelse broodjes graag een hartige twist, door in plaats van suiker een beetje Parmezaanse kaas toe te voegen. Als je ze dan bestrijkt met een mengseltje van roomkaas en zongedroogde tomaatjes kan je dag niet meer stuk.

Kneed alle ingrediënten – behalve de roomkaas en de zongedroogde tomaatjes – tot een soepel deeg. Rol met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 2 centimeter dik en steek er met een sconevormpje of een glas rondjes uit.

Verwarm de oven op 200 graden en leg de scones op een rooster met bakpapier. Bestrijk ze met een beetje losgeklopte eierdooier en bak ze 25 minuten in het midden van de oven. Ze zijn klaar als ze een goudbruin kleurtje hebben. Haal de scones uit de oven en verwijder het bakpapier. Laat ze goed afkoelen op een rooster.

Laat intussen de zongedroogde tomaatjes uitlekken en snijd ze in kleine stukjes. Meng met de roomkaas en een snufje peper en zout.

Snijd de scones doormidden en besmeer rijkelijk met de roomkaas.