Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Obama blijft sceptisch over welwillendheid van Rusland

Obama vanavond in het Witte Huis.
Obama vanavond in het Witte Huis. Foto AFP / Jim Watson

De VS blijven met bondgenoten in gesprek over welke sancties Rusland opgelegd kan krijgen als de situatie in Oekraïne niet verandert. Dat zei Obama zojuist op een persconferentie in het Witte Huis.

Hij zei sceptisch te zijn over afspraken van vandaag, “gezien de resultaten uit het verleden”. Desondanks is er volgens hem nu “uitzicht op een diplomatieke oplossing”. De vraag is, zei hij ook, of Rusland zijn invloed in Oekraïne, “op een verstorende manier” verkregen, nu zal aanwenden om de orde daar te herstellen.

Eerder vanavond leverde het topoverleg met de VS, Rusland, de EU en Oekraïne onverwacht resultaat op: de partijen werden het onder meer eens over ontwapening van separatisten, bemiddeling door de OVSE en het opzetten van een nationale dialoog. Het is nu afwachten of de afspraken ook in de praktijk worden gebracht, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry naderhand.