Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Nog steeds 287 passagiers vermist Zuid-Koreaans schip

De kustwacht probeert vannacht te zoeken naar overlevenden, maar slecht weer maakte reddingswerk moeilijk.
De kustwacht probeert vannacht te zoeken naar overlevenden, maar slecht weer maakte reddingswerk moeilijk. Foto AFP / South Korea Coast Guard

Er worden nog steeds 287 passagiers vermist die aan boord waren van het gezonken Zuid-Koreaanse schip. Slecht weer met veel regen, wind en sterke stroming bemoeilijkten verdere reddingsacties vannacht. Tot nu toe zijn er negen doden, maar gevreesd wordt voor meer doden, al zijn er ook speculaties dat er nog passagiers in leven zouden zijn.

Er waren in totaal ruim 475 passagiers aan boord, onder wie 325 studenten van een middelbare school uit Ansan, dat niet ver van hoofdstad Seoul ligt. Het schip was op weg naar het eiland Jeju van Incheon op een schoolreisje. Daar kantelde de boot plotseling.

Meer dan vierhonderd reddingswerkers probeerden vannacht verder te zoeken naar vermisten. Duikers probeerden het schip in te gaan, maar de sterke stroming werkte dat tegen. Een woordvoerder van de kustwacht zei dat er vandaag schepen met kranen zullen arriveren om te helpen bij de zoektocht.

De zestigjarige Lee Joon-seok, die de kapitein van het schip is, zei in een korte verklaring op de Zuid-Koreaanse tv dat “het hem erg speet” en dat hij “zich schaamde”. Onduidelijk is of hem iets te verwijten valt, maar hij wordt wel gehoord door de politie. Volgens ABC was de kapitein overigens de eerste die het schip verliet na 32 minuten en aan boord van een reddingsboot ging.

Lee Joon-Seok (midden), de kapitein van het schip, trekt zijn capuchon over zijn hoofd op het politiebureau in Mokpo. Foto Reuters / Yonhap

Speculaties over overlevenden

Familieleden van vermiste studenten zeggen ondertussen dat er nog steeds overlevenden zijn. Een vader van een leerling zegt dat hij nog een sms’je van zijn kind heeft gekregen waarin stond ‘ik ben nog in leven, er zijn nog studenten in leven, help ons alsjeblieft snel’.

Familieleden van de vermiste passagiers wachten in een gymnzaal op nieuws over hun geliefden. Foto Reuters / Kim Hong-ji

Volgens overlevenden zijn er verschillende dingen misgegaan bij de reddingsacties, schrijft persbureau Reuters. Zo zou de leerlingen verteld zijn om niet van boord te gaan op het moment dat de boot begon te kantelen. Gisteren werden er niettemin 179 mensen gered.

Bekijk hier een fotoreportage van de reddingsactie: