Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Muziek

Jezus heft dit jaar een lied van Ramses Shaffy aan. „Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder”, zingt hij tot zijn discipelen. Al is er, tegen de regels in, één woordje veranderd. „Niet zonder ons”, zong Shaffy. „Niet zonder Mij”, luidt Jezus’ versie. En het duet dat ditmaal de confrontatie tussen Jezus en Judas kracht bijzet, is Margherita, een liefdesverdrietlied van Marco Borsato.

Verder zwijgen de betrokkenen nog over de repertoirekeus van dit jaar. De verrassing is immers een belangrijk aspect. AVRO-dj Jan-Willem Roodbeen, die de nummers uitkiest, zei zondag in Jinek dat hij al ideeën voor volgend jaar heeft. De ervaring leert dat vooral de minst concrete teksten het meest geschikt zijn om er een religieuze betekenis in te leggen.

Het zingen van bestaande hits in het lijdensverhaal werd in 2006 voor het eerst vertoond in Manchester – toen Judas zijn wankele geestesgesteldheid de vrije loop liet via Heaven knows I’m miserable now van The Smiths. Want dat is de vaste formule: seculier wordt stichtelijk.