Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Ex-burgemeester stort 50 mln dollar in campagne tegen wapenlobbyclubs

Oud-burgemeester Michael Bloomberg van New York steekt 50 miljoen dollar (36 miljoen euro) van zijn privévermogen in de campagne tegen de lobbyclubs voor wapenbezit als de National Rifle Association (NRA). Hij gaat de tactiek die de NRA zo succesvol maakt, overnemen en tegen die lobby inzetten, zei Bloomberg in The New York Times. Congresleden die niet meewerken aan het aanscherpen van de regels voor wapenbezit worden straks gebeld en gemaild door bezorgde moeders. „Ze moeten bang voor ons worden”, zei Bloomberg. De NRA geeft jaarlijks ongeveer 20 miljoen dollar uit aan lobbyactiviteiten. Bloombergs privévermogen wordt geschat op meer dan 30 miljard dollar. (NRC)