Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Meeste ontvoerde meisjes Nigeria weer vrij, nog acht vermist

Het Nigeriaanse leger heeft het grootste deel van een groep van 129 schoolmeisjes bevrijd.
Het Nigeriaanse leger heeft het grootste deel van een groep van 129 schoolmeisjes bevrijd. Foto ANP / EPA / STR

Het grootste deel van een groep van 129 ontvoerde meisjes in Nigeria is weer vrij. De scholieren werden dinsdagnacht in Chibok ontvoerd na een aanval op het slaapverblijf van hun school. Acht worden nog steeds vermist.

Dat meldt persbureau AP vanochtend. Hoe de meisjes zijn bevrijd is vooralsnog niet bekend. Wel worden de ontvoerders door het leger opgejaagd. Bij de actie is één van hen gevangengenomen.

Mogelijk extremisten achter ontvoering

De scholieren van tussen de zestien en achttien jaar oud werden dinsdagnacht door onbekenden in vrachtwagens geladen. Aanvankelijk had de schoolleiding niks door, omdat de ontvoerders legerkleding droegen. Zij claimden dat de meisjes mee moesten voor hun eigen veiligheid. Pas toen bijna iedereen was ingeladen, realiseerde het schoolhoofd dat het hier niet om het leger ging. Bij een daaropvolgend vuurgevecht kwamen een soldaat en een politieagent om.

In eerste instantie werden er 129 meisjes meegenomen. Vier wisten echter uit de trucks te springen en een tweede groep van tien scholieren ontkwam toen bewakers niet opletten terwijl ze aan het koken waren.

Wie achter de ontvoering zit, is nog niet bekend. Vermoed wordt dat de islamistische terreurbeweging Boko Haram verantwoordelijk is. De organisatie vecht al jaren voor een eigen islamistische staat in het noorden van Nigeria. De ontvoering volgde op een bomaanslag bij de hoofdstad Abuja, waar 75 doden vielen.