Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Cultuur

Londense expositie over de laatste kunstenaarsjaren van Henri Matisse

In Londen vindt de meest uitgebreide expositie ooit plaats van de ‘papiers gouaches et découpés’ door Henri Matisse. De Franse kunstschilder maakte gedurende de laatste tien jaar van zijn leven grote werken van stukken uitgeknipt geverfd papier. Henri Matisse: The Cut-Outs beslaat de periode 1937-1954 en is vanaf vandaag tot en met 7 september te bewonderen in de Londense Tate Modern galerij. De Fransman begon aan zijn cut-outs toen hij na een onfortuinlijk verlopen operatie niet meer lang staand kun schilderen.
L'Escargot.
AFP / Leon Neal
ANP-EPA / Facundo Arrizabalaga
AP / Kirsty Wigglesworth
Sophie Matisse, achterkleindochter van Henri Matisse, bij het stuk Nu Bleu III.
Reuters / Luke MacGregor
Icarus.
AP / Kirsty Wigglesworth
Reuters / Luke MacGregor
Lierre en fleur.
Reuters / Luke MacGregor
La perruche et la sirène.
AFP / Leon Neal
Nuit de Noel.
AFP / Leon Neal
Achterkleindochter Sophie Matisse met de Grande Decoration aux masques tijden een tv-interview.
AFP / Leon Neal