Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Film

La belle et la bête, dus

Sprookjesfilm //

Belle en het Beest

De Nederlandse distributeur kiest ervoor het Franse Belle en het Beest als kinderfilm te promoten. De film van Christophe Gans werd wat knullig nagesynchroniseerd en de pers werd met klem verzocht niet de oorspronkelijke titel – La belle et la bête – te gebruiken in recensies.

Het mag dan een sprookje zijn, maar sinds wanneer zijn die alleen interessant voor kinderen? Bovendien heeft de film van Gans veel minder te maken met de beroemde Disneyversie van het verhaal dan je zou verwachten. Hoewel de broeierige psychoseksuele lading de meeste kinderen zal ontgaan.

Gans laat illustraties uit het sprookjesboek dat een moeder haar twee kinderen voorleest tot leven komen. Heel toepasselijk, want als Belle en het Beest iets is, dan is het een fraai plaatjesboek om uren naar te kijken.

Wel is de film wat te lang, het gevolg van Gans’ keuze om het hele sprookje te vertellen. Dat doet hij in een weldadig ‘Europees’ tempo en met bijzonder sfeervolle muziek die voor de verandering eens zacht is ingemixt.