Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Kroes woest omdat rechter Uber verbiedt

Eurocommissaris Kroes begrijpt helemaal niets van een rechterlijk besluit in België om de taxi-app Uber te verbieden „Menen ze dit? Wat voor rechtssysteem is dit?

Eurocommissaris Neelie Kroes (Telecom en Digitale Agenda) heeft haar gal gespuwd over het gebrek aan innovatie in Brussel, waar ze nu tien jaar zit. Ze is „woest”, schreef ze deze week op haar blog, over een nieuw besluit van de Brusselse rechter om de taxi-app Uber, de nachtmerrie van de klassieke taxibranche, te verbieden. „Hier wordt een taxikartel beschermd”, schrijft Kroes.

Met het van oorsprong Amerikaanse Uber kan via de smartphone een taxi worden besteld, buiten taxicentrales om. Taxibedrijven in meerdere landen zeggen dat ze hierdoor inkomsten en werkgelegenheid verliezen. De rechter in België bleek hier gevoelig voor. Uber-chauffeurs die een klant oppikken, riskeren 10.000 euro boete. Kroes: „Menen ze dit? Wat voor rechtssysteem is dit?”

Kroes kritiseert vooral Brigitte Grouwels, de Brusselse minister van mobiliteit, die het besluit van de rechter toejuicht. Kroes zegt dat zij voortaan beter ‘minister van anti-mobiliteit’ genoemd kan worden.

Volgens Grouwels leven 3.000 gezinnen in Brussel van de taxibranche. „Een economische sector ondermijnen waar heel veel tewerkstelling mee gemoeid is, is erg gevaarlijk”, zegt ze tegen de Belgische nieuwssite Newsmonkey. Grouwels is ook niet te spreken over de kamerverhuursite Airbnb, die concurreert met de hotelsector.

Kroes schrijft dat haar staf overal ter wereld Uber gebruikt „om belastinggeld te besparen”. Ze vindt dat het verbod „een slechte anti-techboodschap” afgeeft over Brussel „dat zich wat betreft 4G ook al in de Middeleeuwen bevindt”. Mensen in Brussel zijn „modern en open” en de dienstverlening, vindt Kroes, moet dat ook zijn.