Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

In navolging van NAVO breiden ook VS militaire steun aan Oekraïne uit

Minister van Defensie Michail Koval kreeg vandaag telefoon van ambtsgenoot Chuck Hagel.
Minister van Defensie Michail Koval kreeg vandaag telefoon van ambtsgenoot Chuck Hagel. AFP / Anatoliy Stepanov

Chuck Hagel bevestigt dat Amerika vreedzame militaire steun gaat verlenen aan Oekraïne. De minister van Defensie zegt dat het gaat om hulp op het gebied van zorg en welzijn.

Hagel kreeg hiervoor de goedkeuring van Barack Obama. Hierop belde hij vanochtend met zijn Oekraïense collega om de ‘non-lethal military support’ aan zijn land uit te breiden, aldus Reuters.

De aanvullende steun volgt op het besluit van de NAVO gisteren om de komende dagen extra - onder meer Nederlandse - schepen, vliegtuigen en troepen in Oost-Europa te stationeren. De organisatie maakte daarbij wel duidelijk dat militaire interventie niet op de agenda staat. Oekraïne is geen NAVO-lidstaat.

Ondertussen is een vanmorgen om 11.00 uur begonnen overleg in Geneve tussen Rusland, Oekraïne, de VS en de EU afgerond. Het was de eerste officiële overleg tussen deze partijen sinds de crisis rondom de Krim.