Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Imtech verkoopt ICT-tak om schulden te verlagen

Imtech gaat een hele divisie veilen. Het zal niet genoeg zijn om de schuld met 400 miljoen euro te verlagen.

Installatiebedrijf Imtech zet de hele ict-tak te koop om uit de schulden te komen. De divisie, die internationaal 2.380 medewerkers telt, wordt de komende maanden geveild om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren. Dat heeft bestuursvoorzitter Gerard van de Aast van het bedrijf vanochtend bekendgemaakt.

Imtech (4,9 miljard euro omzet en in totaal 26.000 werknemers) verleent in verschillende Europese landen diensten op het gebied van elektrotechniek, ict en werktuigbouw. Het concern kwam afgelopen jaar in opspraak door fraudezaken bij dochterondernemingen in Polen, Duitsland en Zwitserland.

Imtech maakte vorig jaar bijna 700 miljoen euro verlies, mede door afschrijvingen in Polen en Duitsland. Het installatiebedrijf kampt met een schuld van ongeveer 750 miljoen euro. Met zijn 35 financiers heeft Imtech afgesproken om deze schuld voor juni 2015 met ruim de helft, 400 miljoen euro, terug te brengen.

De te verkopen ict-afdeling verleent diensten aan ongeveer 7.000 klanten in Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk, Zweden, Groot-Brittannië en de Filippijnen. De afdeling behaalde vorig jaar een omzet van 320 miljoen euro en boekte 37 miljoen euro zuivere winst. Van de 2.380 werknemers werken er 500 in Nederland. Van de Aast zei vanochtend te rekenen op „een goede belangstelling” van kopers.

De opbrengst van de verkoop zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om op de schuld voldoende af te lossen. Beursanalisten van de Rabobank verwachten dat de divisie 280 tot 320 miljoen euro kan opleveren. Naast de geplande verkoop van de afdeling blijft Imtech daarom „alle opties” bestuderen, zei Van de Aast.

Een van die mogelijkheden is geld ophalen op de kapitaalmarkt. Vorige week vroeg Imtech aan de aandeelhouders toestemming om de nominale waarde van de aandelen te mogen verlagen. Zo kan het bedrijf nieuwe aandelen uitgeven voor een lagere waarde. Aandeelhouders reageerden negatief op dit agendapunt voor de eerstvolgende vergadering op 22 mei. De slotkoers van het aandeel Imtech daalde sindsdien in een week tijd van 1,96 euro naar 1,38 euro.

Vorig jaar juli moest Imtech ook al voor 500 miljoen euro aan aandelen uitgeven. Sinds de problemen bij Imtech bekend werden, is al voor honderden miljoenen euro’s aan beurswaarde verdampt.

De beurs reageerde vandaag wel positief op het nieuws van de verkoop van de ict-divisie. De aandelenkoers steeg vandaag aan het eind van de ochtend naar ongeveer 1,50 euro.

Van de Aast benadrukte dat de geplande verkoop geen gevolgen heeft voor de overige dienstverlening van Imtech. De afdeling ict zou een vrij geïsoleerde afdeling zijn die zonder problemen van het concern losgeweekt kan worden.