Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Ik woon weer bij mijn ouders

Jenna Arts (22 jaar)

Illustrator

‘In augustus studeerde ik af aan de kunstacademie in Breda. Einde studiefinanciering. Ik viel in het niets. Al had ik af en toe een freelance opdracht, mijn vaste inkomen was nul. Van die 100 tot 400 euro die ik per maand verdiende aan opdrachten kon ik mezelf niet onderhouden. Ik besloot bij mijn ouders in te trekken en ging terug naar een dorpje in Noord-Brabant. Tijdelijk, dacht ik. Acht maanden verder zit ik er nog steeds. Na een mooi leventje te hebben opgebouwd in Breda was het een klap terug te verhuizen naar een rustig, afgelegen dorpje. De eerste paar maanden waren vooral erg moeilijk. Het kost nu veel tijd en geld om mijn vrienden te kunnen zien. Mijn ouders bemoeien zich weer met mijn leven. Het is niet altijd even makkelijk. Momenteel heb ik een stage in Amsterdam waar ik 350 euro per maand verdien. Het is al lastig om van dat bedrag een kamer te vinden in Amsterdam en dan moet ik ook nog kunnen eten. Ik begrijp wel dat veel beginnende illustratoren het al vrij snel opgeven en iets anders gaan doen. Maar een carrière moet je opbouwen. Dat gebeurt niet altijd snel en makkelijk. Ik moet nu even doorzetten zodat ik daar later de vruchten van kan plukken.”