Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

Ik woon in een slooppand – tot ik eruit moet

Ineke Brouwer (26)

Promovendus aan de Vrije Universiteit Amsterdam

‘Toen ik ging studeren, heb ik me direct ingeschreven voor sociale huur. Hopeloos. Dat is nu negen jaar geleden, en ik sta nog niet eens hoog genoeg op de lijst voor een bezichtiging. In de vrije sector is het al helemaal een ramp. Daar hebben ze overal heel hoge inkomenseisen: mijn salaris voldoet daar niet aan, en mijn vriend is nog zoekende. Ik ben heus niet al te kritisch, alleen wil ik niet meer dan 10 kilometer van mijn werk wonen. Ik woon nu samen met mijn vriend in een pand dat elk moment gesloopt kan worden. In de leegstandswet, het is eigenlijk voor studenten bedoeld. Dat merk je aan alles. Er wordt niet geïnvesteerd in onderhoud, niets is afgewerkt. Het gaat er steeds slechter uitzien. En het is moeilijk om je thuis te voelen als je er altijd binnen drie maanden kunt worden uitgezet.”

Foto’s Peter de Krom