Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Hij was en is een goed mens, daar ben ik van overtuigd

Bestrijd de terreur rondom pedofilie en laat Martijn gewoon bestaan, meent Tobias Wals. Volgens Paul Teule moet de vereniging juist verboden worden.

Illustratie Tjarko van der Pol

‘O p het St. Bonifatiuscollege in Utrecht is onder leerlingen ophef ontstaan, omdat een voormalige biologieleraar van de school is veroordeeld voor een zedenmisdrijf. Ook is hij veroordeeld voor grooming, het via internet contact zoeken met minderjarigen en die verleiden tot ontuchtige handelingen.[...] De leraar biologie was ook actief voor het schooltoneel.” (AD, 26 maart)

Ik zat bij het schooltoneel. Toen ik het bericht hoorde, reageerde ik met afschuw. In eerste instantie vanwege het incident, maar meteen daarna vanwege de ellende die ermee gepaard moet zijn gegaan. Hij was getrouwd en nam zijn vrouw en kinderen elk jaar mee naar een opvoering van het schooltoneel. Naar verluidt zijn ze nu gescheiden en zit hij een celstraf uit. Hij zal nooit meer ergens kunnen werken en nauwelijks kunnen leven.

Deze man is een van de vormende personen in mijn leven geweest. In de twee jaar bij het schooltoneel bloeide ik op door de warme sfeer tijdens de repetities, de vriendschappen en de prestatiedruk. Hij was als regisseur toegewijd en inspirerend. Hij schreef liedjes voor ons en investeerde weekenden aan tijd om met ons te repeteren. Hij was en is een goed mens, daar ben ik van overtuigd.

Het taboe is oorverdovend

Wat is hier misgegaan? Hij heeft een zedenmisdrijf gepleegd met een minderjarige en dat mag niet – dat wist hij ook. Hij wist dat wat hij deed niet geaccepteerd is en waarschijnlijk vond hij het zelf ook verkeerd. Zijn misdrijf moet met eindeloze schaamte gepaard zijn gegaan. Waarom heeft hij dan geen hulp gezocht?

Omdat dat niet kan in Nederland. Omdat het taboe op seks met minderjarigen zo groot is dat iedereen die ervan verdacht wordt er ook maar een gedachte aan te wijden, als de pest gemeden wordt, of erger: door terreur wordt achtervolgd. Het taboe is zó groot dat het verschil tussen seks met minderjarigen (pedoseksualiteit), en de gedachte eraan (pedofilie) overstemd wordt. Het gevolg is dat personen die worstelen met ongepaste gevoelens dit voor zich houden en geen hulp zoeken. In sommige gevallen zal dit een levenslange eenzame strijd opleveren, in andere een drama zoals zich op mijn oude school heeft voorgedaan.

Begrip voor pedofielen

Pedoseksualiteit is een maatschappelijk probleem, dat alleen effectief kan worden tegengegaan door pedofielen bij te staan. Als het taboe de pedofiel isoleert, is het aan de samenleving om het taboe te doorbreken.

De afgelopen jaren zijn er nu en dan stemmen opgegaan voor meer begrip voor pedofielen. Schrijver A. H. J. Dautzenberg heeft strijd geleverd voor het voortbestaan van pedofielenvereniging Martijn. De EO heeft in het programma JONG een jonge pedofiel die seks met minderjarigen afwijst geïnterviewd. Er is een anoniem meldpunt gekomen, Stop it Now!

Boeten voor je geaardheid

Dat dit allemaal niet voldoende is, bewijst de terreur die losbarstte toen de woonplaats van een veroordeelde pedofiel in Leiden bekend werd. Let wel, deze man is veroordeeld en heeft zijn straf uitgezeten. Hij heeft boete gedaan en wil weer een zo gewoon mogelijk leven gaan leiden. Maar hij moet niet alleen boeten voor zijn daden, maar ook voor zijn geaardheid, zo menen de hooligans die hem opzochten.

Het taboe dat dit soort geweld voortbrengt, wordt door de overheid in stand gehouden. Martijn werd door de rechter verboden om maatschappelijke onrust te voorkomen en de subsidie voor het anonieme meldpunt is ternauwernood voortgezet. Het signaal is duidelijk: ook de overheid wil niets met pedofielen te maken hebben. Dit is hoe pedofielen geïsoleerd raken.

Juist de overheid kan een doorslaggevende rol spelen in het doorbreken van het taboe. Dat moet beginnen met de legalisering van Martijn en onvoorwaardelijke steun voor Stop it Now! Programma’s die een genuanceerd beeld van pedofilie geven moeten aangemoedigd worden. Hooligans die pedofielen lastigvallen moeten streng gestraft worden, niet alleen voor geweldpleging, maar ook voor haatzaaien.

De maatregelen kunnen verder gaan: voorlichting op scholen, bewustwordingscampagnes, posters en reclamespotjes. Alles om de dominante toon van agressie te bestrijden en mensen met pedofiele gevoelens in staat te stellen ervoor uit te komen en hulp te zoeken.

Pedofilie is niet het probleem

Niet pedofilie maar pedoseksualiteit is een maatschappelijk probleem. Pas als deze boodschap er ingeramd is, kunnen we het probleem tegengaan. Ik ben het spuugzat dat er in een Nederland een cultuur van terreur bestaat rondom dit onderwerp. Een moderne samenleving moet op een menselijke manier om kunnen gaan met pedofielen. Als de regisseur van het schooltoneel in een ander Nederland had geleefd, waar hij zich niet had hoeven schamen voor zijn geaardheid, waar hij zonder schaamte hulp had kunnen zoeken, dan was de wereld tenminste één drama armer geweest.