Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Het vinylfeest van Record Store Day

Zaterdag is het Record Store Day. Tachtig platenwinkels promoten dan muziek op vinyl. Voor een groeiende groep liefhebbers een mooier medium dan mp3 of cd.

Rutger Kruijer, mede-eigenaar van platenzaak Eardrum Buzz op het Haarlemmerplein in Amsterdam, inspecteert ingekochte platen.Zaterdag zijn er in Eardrum Buzz optredens van G.T. Thomas (12 uur), Sky Pilots (13.30 uur) en Bade (ex-voorman Sheer) 15.30 uur. Vanaf vier uur zijn er in de Rode Bioscoop naast de winkel optredens van o.a. Two Hearts Bleeding (programma: facebook.com/eardrumbuzzamsterdam). Voor meer winkelconcerten op Record Store Day, zie kader.
Rutger Kruijer, mede-eigenaar van platenzaak Eardrum Buzz op het Haarlemmerplein in Amsterdam, inspecteert ingekochte platen.Zaterdag zijn er in Eardrum Buzz optredens van G.T. Thomas (12 uur), Sky Pilots (13.30 uur) en Bade (ex-voorman Sheer) 15.30 uur. Vanaf vier uur zijn er in de Rode Bioscoop naast de winkel optredens van o.a. Two Hearts Bleeding (programma: facebook.com/eardrumbuzzamsterdam). Voor meer winkelconcerten op Record Store Day, zie kader. Foto Olivier Middendorp

Record Store Day is een feestdag ter ere van onafhankelijke platenwinkels, in 2007 bedacht in de VS en sinds 2010 ook in Nederland iedere derde zaterdag van april. Nu de grammofoonplaat weer een geliefd luxeartikel is en cd-winkels steeds meer plaats inruimen voor hun vinylafdeling, brengt Record Store Day een golf van extra klandizie. Mensen die hopelijk later de weg naar de platenwinkel terugvinden. Ze komen af op bijzondere vinyluitgaven, maar ook op gratis optredens. Dit jaar bijvoorbeeld van de groep Kensington, de ambassadeurs van de Nederlandse Record Store Day.

Het handzame aanbod van tien exclusieve vinylreleases waarmee de Amerikaanse Record Store Day in 2008 van start ging, is intussen uitgegroeid tot een pakket van meer dan vijfhonderd singles, elpees en 12-inches. Danceproducer Skrillex brengt zelfs een muziekcassette; een medium dat weer en vogue is onder trendgevoelige muziekliefhebbers.

Een belangrijke reden voor de groei van het aanbod is dat na de independents ook de grote platenmaatschappijen zich op de vinylmarkt hebben gestort. Daar zitten minder spectaculaire platen bij als de zoveelste heruitgave van Deep Purples Live In Japan of een peperduur singletje van David Bowies golden oldie Rock ’n’ Roll Suicide.

De meer dan tachtig deelnemende winkels in Nederland hebben veel baat bij het evenement. Maar er wordt ook gemopperd over de prijzen, de exclusiviteit van materiaal dat lang niet bij alle winkels aankomt en het enorme aanbod dat inkopers voor moeilijke keuzes stelt. In veel deelnemende platenwinkels heeft zich in de afgelopen jaren een reservoir gevormd van onverkoopbare producten in uitverkoopbakken. Feit is dat de prijs van een vinylsingle sinds het begin van Record Store Day flink gestegen is, van gemiddeld 4 euro tot de 12,99 euro die nu soms moet worden afgerekend voor een plaatje met opgepoetst oud materiaal.

Voor The Basement Recordstore in Apeldoorn, een van de zeven nieuwkomers bij de komende Record Store Day, is een uitgebreid inkoopbeleid nog niet aan de orde. Als vintage designwinkel hadden ze er voor de grap een paar bakken met tweedehands plaatjes bij gezet. Ze groeiden uit tot de grootste platenzaak van Apeldoorn en haken in bij Record Store Day met optredens van de groepen Reiziger en Fire Harvest. Hun gezamenlijke single is het enige RSD-plaatje dat The Basement Recordstore aanbiedt. Maar, zegt manager Jan-Bart Zomer, volgend jaar zullen dat er zeker meer worden.

Arjen Klein Poelhuis van Eardrum Buzz in Amsterdam koopt lang niet alles in van het Record Store Day-pakket, maar vindt er toffe dingen bij zitten. Een verse single van David Bowie was vorig jaar snel uitverkocht. In zijn winkel treft hij veel tieners en twintigers die vinyl ontdekt hebben als een mooier medium dan mp3 of cd. Sommige RSD-releases zijn niet zo bijzonder, zegt hij, omdat hij dezelfde platen ook al goedkoop in de tweedehandsbakken heeft staan. Punksingletjes als die van de Dead Kennedys zijn moeilijker te vinden, dus hun RSD-singlesbox wordt volgens Klein Poelhuis een gewild item.

Diskid uit Zwolle is na een jaar afgehaakt. „Er wordt te veel oude wijn in nieuwe zakken aangeboden”, zegt eigenaar Hank Monteban. „Als kleine onafhankelijke platenwinkel ga je failliet als je je klanten met al die releases wilt bedienen. Dit jaar zitten er een compilatie van The Doors bij en een ep’tje van de Rolling Stones; allemaal bekend materiaal dat in zijn oorspronkelijke vorm niet moeilijk te vinden is.” Daarom heeft Diskid iets anders bedacht: „Wij noemen 19 april LP-Day en bieden voor een scherpe prijs mooi tweedehands materiaal aan. Juist met platen van de Beatles, Led Zeppelin en Pink Floyd, ondervertegenwoordigd bij Record Store Day, maak je een jong publiek lekker voor het verzamelen van vinyl. Liefde voor muziek, daar moet het om gaan.”