Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Wonen

HELP! Ik ben 25 en ik kan geen huis vinden

Je hebt je eerste baan en zoekt een huis // Dat is bijna niet te doen, de woningmarkt zit op slot // Helpt de oplossing van het kabinet: huurders onder de 30 krijgen een contract voor 5 jaar?

Je bent net afgestudeerd. Starter, heet dat zo mooi. Het échte leven kan gaan beginnen. De aangekoekte pannen van je studentenwoning laat je met een mengeling van weemoed en opluchting achter. De wereld ligt aan je voeten.

Maar waar ga je heen?

Dat een baan vinden lastig is, ja, dat weten we nu wel. Maar een dak boven je hoofd vinden heeft zo zijn eigen uitdagingen. De meeste starters hebben niet genoeg kapitaal om een huis te kopen.

Huren dus, maar woningen die verhuurd worden op de vrije markt, boven de 699 euro per maand, zijn voor velen onbetaalbaar. Helemaal in de Randstad, waar het leeuwendeel van de starters een baan vindt of hoopt te vinden.

En bij het logische alternatief, de sociale huur, struikel je over de wachtlijsten, soms van wel tien jaar of langer.

Minister Stef Blok (VVD, Wonen en Rijksdienst) spreekt van „verstopping”. Afgelopen vrijdag ging het kabinet akkoord met zijn voorstel om tijdelijke huurcontracten mogelijk te maken. Huurders onder de dertig jaar kunnen een contract van vijf jaar krijgen voor een sociale huurwoning, in plaats van voor onbepaalde tijd. Dat moet de huurmarkt voor starters gaan ontstoppen.

Reden voor gejuich bij de starters?

Niet bepaald, zegt Erik Maassen van de Woonbond. Volgens de bond is dit juist een verslechtering. „Na vijf jaar zit je als starter zonder woning en zonder rechten.”

En het is al zo lastig om een betaalbare huurwoning te vinden. „De huurprijzen zijn dusdanig toegenomen dat sommige starters 50 procent van hun inkomen kwijt zijn aan huur.”

Nederland telt bijna 3 miljoen huurwoningen. Een kwart van die woningen is te huur in de vrije sector. Daar liggen de prijzen over het algemeen een flink stuk hoger dan de huren die woningcorporaties vragen.

De woningcorporaties verhuren het grootste deel, 2,2 miljoen, van de woningen in Nederland. Anderhalf miljoen van die woningen zijn sociale huurwoningen, met een huurprijs van 699,48 euro of minder. Daarvoor kom je in aanmerking als je minder dan 34.000 euro per jaar verdient.

Veel starters vallen tussen wal en schip. Ze verdienen niet genoeg voor de vrije sector, maar komen ook niet in aanmerking voor een sociale huurwoning of moeten eerst jaren op een wachtlijst staan.

Vooral in de Randstad is krapte in de huursector een probleem, vooral in gewilde buurten in Amsterdam en Utrecht en onder jongeren.

„Als je al een huurcontract had, dan merkte je de afgelopen twee jaar een gematigde prijsstijging”, zegt Erik Maassen van de Woonbond. „Mensen die een nieuwe kamer of huis zoeken, merken een groter verschil.” Verhuurders moeten meer belasting afdragen, waardoor de huurprijzen zijn gestegen. Ook wordt er door de crisis weinig bijgebouwd.

Steeds meer hoogopgeleide starters vinden hun heil in de tijdelijke huur, zegt Abel Heijkamp van de Bond Precaire Woonvormen. Woninghoppers, noemen ze die: „We zien mensen die hun spullen in een opslagplaats bewaren en met een koffer van tijdelijke woning naar tijdelijke woning verhuizen.”

Bureaus die leegstaande panden beheren, bieden tijdelijke woningen aan, anti-kraak of volgens de leegstandswet. Het klinkt als een goede tussen oplossing. Het nadeel is dat huurders slecht beschermd zijn en op korte termijn uit huis kunnen worden geplaatst.

Starters ervaren problemen in de woningmarkt, maar we moeten niet overdrijven, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft. „Geen starter hoeft onder een brug te slapen. Ze willen allemaal in de stad wonen. In Appelscha is er vast nog wel een huisje te vinden, maar dat willen ze niet.”

Om toch aan die woning in de stad te komen, verzinnen ze steeds creatievere manieren, zegt Boelhouwer.

Drie ‘oplossingen’ springen eruit: je huis delen met andere starters, tijdelijk leegstaande panden huren of relatief goedkoop vertoeven in recreatiewoningen als caravans of bungalows. En als dat allemaal niet werkt, nou: dan kun je altijd nog terug naar je ouders.