Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Deelnemers Marathon Rotterdam sneden stukken af

De organisatie van de Marathon Rotterdam heeft 129 deelnemers gediskwalificeerd, omdat zij delen van het parcours hebben overgeslagen. Dat meldde het Algemeen Dagblad vanochtend.

De betreffende deelnemers hebben afgelopen zondag gezamenlijk zo’n 2.500 kilometer overgeslagen, wat gemiddeld neerkomt op 19.3 kilometer.

Bij sommigen bedroeg het bedrog enkele kilometers, maar er zaten ook valsspelers bij die meer dan 40 van de in totaal 42 kilometer hadden geskipt. Zij konden vervolgens wel een medaille ophalen, omdat de organisatie de uitslagen pas de dagen na de marathon in de computer verwerkt.

De organisatie kon de fraudeurs betrappen met behulp van meetmatten op het parcours. De chip die deelnemers bij zich dragen wordt daarop herkend, waarna een tussentijd wordt geregistreerd.

Deze techniek wordt al sinds 1995 gebruikt in Rotterdam, maar op verzoek van zendgemachtigde NOS waren dit jaar extra meetpunten gecreëerd; juist deze punten werden door de valsspelers gemist, waardoor zij konden worden betrapt. De reguliere meetpunten, die algemeen bekend zijn, passeerden zij wel. Ruim 13.000 mensen liepen wel het hele parcours.