Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Frankrijk krijgt in Mali vijf gegijzelde hulpverleners vrij

Mali in februari: burgers in Gao tussen wat een gebouw van de terroristische groepering Mujao was, totdat Franse en Afrikaanse militairen ze terugdrongen.
Mali in februari: burgers in Gao tussen wat een gebouw van de terroristische groepering Mujao was, totdat Franse en Afrikaanse militairen ze terugdrongen. Foto EPA / Tanya Bindra

De vijf hulpverleners die in februari in Mali ontvoerd werden, zijn bevrijd door het Franse leger. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van een gezamenlijke verklaring van de Franse en Malinese presidenten.

Bij de bevrijdingsactie ten noorden van Timboektoe (zie kaart hieronder) werden de vijf - vier hulpverleners van het Rode Kruis en een veearts van een andere organisatie - bevrijd. Volgens de verklaring zijn ze in goede gezondheid. De groep verdween toen die van Kidal naar Gao reed, aldus de hulporganisatie in februari. Er was sindsdien niet bekend waar zij verbleven of door wie zij werden vastgehouden.

In de verklaring staat niet specifiek welke “terroristische groepering” verantwoordelijk was voor de gijzeling. Toen het nieuws erover begin februari naar buiten kwam, werd de gijzeling opgeëist door Mujao, een aan Al-Qaeda in de islamitische Maghreb gelieerde groepering.

De moslimextremisten die vorig jaar Noord-Mali veroverden, zijn door Franse en Afrikaanse militairen teruggeslagen, maar niet verslagen. In Gao zijn ook een kleine vierhonderd Nederlandse mariniers en commando’s gelegerd.