Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Close up: Kehinde Wiley - zwarte schoonheid

Nederland 2, 23.00-23.55u.

De Amerikaanse schilder Kehinde Wiley werd in de VS beroemd met één trucje: hij schildert nieuwe versies van schilderijen van oude meesters, waarop de witte mannen zijn vervangen door gekleurde of zwarte. Neem bijvoorbeeld ‘Napoleon steekt de Grote St. Bernardpas over’ van Jacques-Louis David, uit 1800 (maar als compositie ook al uitgebeeld in de klassieke oudheid). Bij Wiley blijven de heldhaftige pose en de steigerende witte hengst, maar zijn donkere krijger draagt een camouflage-uniform, een bandana en kekke bordeelsluipers. Zo mengt Wiley oude meesters met de kleurige stoffen van Vlisco en schept een decoratief politiek-correct universum waarin een gediscrimineerd Amerikaans volksdeel alsnog een glorieus maar imaginair verleden krijgt toebedeeld.

In deze documentaire van Jeff Dupre (ook maker van de film over The Artist is Present van Martina Abramovic) zien we Wiley ‘een nieuwe uitdaging’ aangaan. Die uitdaging blijkt niet meer te behelzen dan dat hij geen mannen maar vrouwen schildert. Hij plukt zijn modellen van de straten in New York, laat ze in een jurk van Givenchy hijsen en kiest zijn afbeeldingen opnieuw uit het Louvre.