Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Andere Tijden: Nacht und Nebel

Vermeende verzetslieden, oproerkraaiers en onruststokers werden in WO II door de Duitsers in het geheim afgevoerd om daarna spoorloos te verdwijnen – ‘in Nacht und Nebel’, naar een idee van Wehrmacht-opperbevelhebber Wilhelm Keitel (in ’46 veroordeeld en opgehangen wegens oorlogsmisdaden). Familie en vrienden vernamen niets over het lot van de gedeporteerden. Deze ‘NN-gevangenen’ kwamen onder andere terecht in Natzweiler, een kamp in Frankrijk, waar ook een aparte barak voor Nederlanders was. De laatste overlevenden vertellen.

Nederland 2, 21.25-22.00u.